Dispozitivele interconectate cu creierul uman ar trebui investigate pentru a respecta standardele etice, consideră experţii britanici

Dispozitivele interconectate cu creierul uman ar trebui investigate pentru a respecta standardele etice, consideră experţii britanici

Dispozitivele ce se conectează cu creierul uman ar trebui să fie investigate, conform studiului "iHuman: Blurring Lines between Mind and Machine", în care oamenii de ştiinţă de la UK's Royal Society arată oportunităţile şi riscurile dispozitivelor interconectate creier-computer.

În viitor, "oamenii ar putea să devină telepatici într-o oarecare măsură", iar abilitatea de a citi gândurile altor persoane ridică probleme etice. Acest lucru ar putea deveni în special îngrijorător dacă acele gânduri ar fi împărţite cu corporaţiile. Produsele comerciale nu ar trebui să provină doar de la câteva companii, au spus experţii.

Asemenea interfeţe se referă la instrumente, fie implantate în corp, fie purtate exterior, ce stimulează activitatea fie în creier, fie în sistemul nervos.

Studiul a analizat unele din viitoarele posibilităţi ale tehnologiei neurale, cum ar fi abilitatea de a transmite o "vedere neurală" către cineva pentru a vedea ceea ce vezi chiar dacă persoana nu este acolo, abilitatea oamenilor de a conversa fără a vorbi prin accesul la gândurile altora şi abilitatea oamenilor de a downloada pur şi simplu noi abilităţi.

Ca parte a raportului, oamenii de ştiinţă au întrebat publicul ce credeau despre asemenea interfeţe şi au descoperit o susţinere puternică pentru utilizarea acestora în ajutarea pacienţilor de a se recupera în urma unei traume sau boli. Dar a existat mult mai puţină susţinere pentru utilizarea dispozitivelor pentru sporirea funcţiilor ca memoria sau puterea fizică în cazul oamenilor sănătoşi.

Printre riscurile subliniate în raport, au fost şi ideea conform căreia gândurile şi sentimentele ar fi accesate de mari corporaţii, cât şi întrebarea dacă asemenea dispozitive ar schimba fundamental ce înseamnă să fii om.

"Până în 2040 este probabil ca interfeţele neurale să fie o opţiune stabilită pentru a permite oamenilor să meargă după paralizie şi să abordeze depresia rezistentă la tratament şi chiar ar putea face posibilă tratarea bolii Alzheimer. În timp ce avansările cum ar fi comunicarea creier-computer par o posibilitate mult mai depărtată, trebuie să acţionăm acum pentru a asigura că regulile etice şi de reglementare sunt suficient de flexibile pentru orice dezvoltare din viitor. Astfel putem garanta că aceste tehnologii sunt implantate în siguranţă şi pentru binele umanităţii", a spus dr. Tim Constandinou de la Imperial College London, coautor al raportului, citat de bbc.com.

Raportul recomandă o investigaţie naţională asupra problemelor etice ale interfeţelor neurale pentru a analiza ce date ar trebui să fie colectate, cum să fie păstrate în siguranţă şi acceptabilitatea îmbinării maşinăriilor cu oameni şi crearea unui ecosistem al interfeţelor neurale pentru a încuraja industria şi universităţile să inoveze şi să colaboreze în domeniu. De asemenea, mai recomandă studii efectuate de UK's Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency asupra unor noi metode pentru a pune pe piaţă asemenea produse şi pentru a preveni un monopol al unei mari firme de tehnologie.

Elon Musk a anunţat că încearcă să obţină aprobarea pentru firma sa Neuralink pentru a începe studii umane în SUA, cu electrozi introduşi în creierul pacienţilor cu paralizie.
De asemenea, Facebook susţine cercetările ce urmăresc crearea unei metode pentru abilitatea de a transcrie cuvinte la o rată de 100 pe minut, doar prin gândire.

În SUA se estimează că 60.000 de stimulatoare ale măduvei spinării sunt implementate anual, iar în toată lumea în jur de 400.000 de oameni au beneficiat de implanturi cohleare.

Mii de persoane cu boala Alzheimer şi afecţiuni similare au fost trataţi cu stimulare cerebrală, iar pancreasul artificial şi monitorul cardiac wireless sunt de asemenea comune.

viewscnt