Un biolog de la Universitatea de Stat din Louisiana a realizat un studiu de pionierat care ne-ar putea ajuta să înţelegem mai bine rolul dopaminei în rezistenţa la stres la om prin analizarea păsărilor sălbatice. Acest studiu ar putea duce la prevenirea şi îmbunătăţirea tratamentului tulburărilor legate de stres.
Dopamina este o substanţă chimică din creier care este importantă pentru învăţare şi memorie. Profesorul asistent Christine Lattin şi colegii săi de la departamentul de Ştiinţe Biologice au realizat acest studiu asupra păsărilor sălbatice care arată că dopamina este importantă în răspunsul la factorii de stres cronici. În ceea ce priveşte păsările sălbatice, dopamina le poate ajuta să răspundă factorilor de stres din mediu cum ar fi distrugerea habitatelor, dezastrelor naturale şi prădătorilor, informează sciencedaily. com.
Pentru realizarea studiului cercetătorii Lattin au aplicat o tehnologie de imagistică biomedicală, numită tomografie cu emisie de pozitroni sau PET, care este folosită frecvent pe oameni, dar rareori pe animale sălbatice, pentru a cuantifica receptorii dopaminergici la vrăbii.
Păsările au fost scanate după ce au fost aduse la laborator şi apoi din nou patru săptămâni mai târziu. Prin utilizarea scanărilor PET, cercetătorii au fost capabili să studieze modul în care stresul captivităţii a afectat păsările de-a lungul timpului.
Ei au descoperit că un tip de receptor de dopamină a scăzut în timp pe perioada captivităţii, ceea ce sugerează că păsările au devenit mai puţin rezistente la stres în timp. Cu cât s-a înregistrat o scădere mai mare a receptorilor dopaminergici, cu atât mai mult au prezentat comportamente legate de anxietate, cum ar fi pierderea penelor. De asemenea toate păsările sălbatice au pierdut şi masă corporală.