Dormitul cu televizorul deschis sau cu luminile aprinse este asociat cu un risc mai mare de obezitate în cazul femeilor de vârstă mijlocie şi mai în vârstă, arată concluziile unui studiu realizat recent în Statele Unite.
În timp ce o dietă bogată în calorii şi comportamentul sedentar sunt cele mai frecvente cauze pentru obezitate, unele cercetări anterioare au legat, de asemenea, expunerea la lumina artificială pe timp de noapte cu un risc crescut de creştere în greutate.
Pentru studiul actual, cercetătorii au urmărit aproape 44.000 de femei în general sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 74 de ani. Multe dintre acestea - aproximativ 17.000 - au dormit cu o lumină de veghe în cameră, în timp ce peste 13.000 au lăsat o lumină în afara dormitorului şi aproximativ 5.000 au dormit cu un televizor sau lumina aprinsă în dormitor.
La începutul studiului, femeile erau în general supraponderale, dar încă nu erau obeze şi niciuna dintre paciente nu şi-a modificat obiceiurile de somn.
După aproape şase ani de urmărire, femeile care au dormit cu televizorul aprins sau cu lumină în cameră aveau o probabilitate de 22% mai mare de a fi supraponderale şi cu 33% mai multe şanse să devină obeze decât femeile care dormeau în întuneric total fără nici o lumină de noapte sau strălucire de la un ceas cu alarmă.
Pe parcursul cercetării, femeile care au dormit cu televizorul aprins sau au lasatlumina aprinsă în cameră pe parcursul nopţii, au avut o creştere cu cel puţin 10% a indicelui de masă corporală ceea ce le-a plasat în gama supraponderală sau obeză, se mai arată în concluziile cercetării.
Studiul nu a fost un experiment controlat şi, prin urmare, nu poate dovedi dacă sau cum expunerea la lumina artificială pe timp de noapte ar putea provoca în mod direct obezitatea.
”Stingerea luminilor la culcare ar putea reduce riscul femeilor de a deveni obeze. În studiul nostru, expunerea la lumina artificială noaptea în timpul somnului a fost asociată cu creşterea în greutate, atât la femeile cu somn insuficient - mai putin de şapte ore – cât şi la cele cu somn suficient - şapte până la nouă ore” a declarat autorul cercetării, dr. Yong-Moon Park, cercetător la Naţional Institutes of Health, North Carolina, citat de Reuters.