Două combinaţii de medicamente cresc semnificativ supravieţuirea fără progresie la pacientele cu cancer de sân HER2-pozitiv, unul dintre tratamente având rezultate pozitive şi în cazul în care tumorile s-au extins la creier, arată rezultatele a două studii clinice prezentate săptămâna aceasta la San Antonio Breast Cancer Symposium din San Antonio, Texas.
Rezultatele celor două studii clinice au fost prezentate şi în publicaţia ştiinţifică New England Journal of Medicine.
În cele două studii clinice, HER2CLIMB şi DESTINY, au fost înrolate paciente care anterior au primit alte tratamente.
Între 15% şi 20% dintre tumorile mamare sunt HER2-pozitive, o formă foarte agresivă de cancer mamar care are o progresie mai rapidă şi şanse mai reduse de supravieţuire decât în cazul cancerului HER2-negativ.
Studiul HER2CLIMB
În primul studiu clinic, HER2CLIMB, rata de supravieţuire fără progresie a fost de 33,1% atunci când s-a adăugat tucatinib, un inhibitor oral selectiv al tirozin-kinazei, la tratamentul cu trastuzumab şi capecitabină, potrivit Reuters.
În grupul în care tucatinib a fost înlocuit cu placebo, rata de supravieţuire fără progresie a fost de 12,3%.
Rata globală de supravieţuire la 2 ani a fost de 44,9% în grupul tratat cu tucatinib şi de 26,6% în grupul în care nu s-a folosit medicamentul.
Durata mediană a supravieţuirii fără progresie a fost de 7,8 luni în grupul cu tucatinib şi de 5,6 luni în grupul cu placebo, în timp ce durata totală de supravieţuire a fost de 21,9 luni în combinaţia de medicamente incluzând tucatinib şi de 17,4 luni în grupul fără tucatinib.
Pacientele înrolate în studiul clinic au fost anterior tratate cu trastuzumab, pertuzumab şi trastuzumab emtansine.
Printre pacientele înrolate în acest studiu, 291 aveau metastaze la creier. Dintre pacientele cu metastaze incluse în grupul placebo, niciuna nu a supravieţuit după un an, în timp ce în grupul tratat cu tucatinib împreună cu combinaţia trastuzumab/capecitabină au supravieţuit 24,9% dintre paciente.
Studiul a fost condus de dr. Eric Winer de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston.
Aproape jumătate dintre pacientele cu cancer mamar ajung să dezvolte, mai devreme sau mai târziu, tumori în creier, iar pentru ele nu există deocamdată o opţiune clară de tratament.
Reacţiile adverse provocate de tucatinib au inclus diaree, senzaţie de greaţă, vărsături, oboseală şi eritrodisestezie palmo-plantară (sindrom mână-picior).
Studiul, finanţat de Seattle Genetics, a înrolat 612 paciente în 155 de amplasamente din 15 ţări.
Dr. Eric Winer estimează că tucatinib ar putea fi aprobat de autoritatea de reglementare din Statele Unite (FDA) în prima jumătate a anului viitor.
Studiul DESTINY
Al doilea studiu clinic a fost de fază a II-a, incluzând 184 de paciente care au primit anterior tratament cu trastuzumab emtansine.
Pacientele înrolate au primit tratament cu trastuzumab deruxtecan. După o durată mediană de monitorizare de 11,1 luni, 61% dintre ele au răspuns la tratament, iar durata mediană de supravieţuire fără progresie a fost de 16,4 luni.
Tratamentul a generat mai multe efecte secundare: boala pulmonară interstiţială (la 2,7% dintre paciente), scăderea numărului de neutrofile (la 20,7%), senzaţii de greaţă (7,6%) şi anemie (8,7%).
Trastuzumab este un medicament dezvoltat de grupurile farmaceutice AstraZeneca (Marea Britanie) şi Daiichi Sankyo (Japonia), care au finanţat studiul.