Experienţele pozitive din copilărie sunt asociate cu o sănătate mintală mai bună la vârsta adultă

Experienţele pozitive din copilărie sunt asociate cu o sănătate mintală mai bună la vârsta adultă

Copiii care au experienţe pozitive cu familia, prietenii şi oamenii din şcoală şi comunitate înregistrează un risc mai scăzut de a dezvolta probleme psihologice la vârsta adultă, sugerează un nou studiu.

Experienţele adverse ale copilăriei, precum abuzul, neglijarea, violenţa şi absenţa părinţilor au fost legate de mult timp de efectele negative de lungă durată asupra sănătăţii fizice şi mentale, dar se ştie mai puţin dacă experienţele pozitive ajută copiii să facă faţă problemelor sau ce se întâmplă cu copiii ale căror vieţi au amestecat experienţe negative şi pozitive

Pentru studiul actual, cercetătorii au chestionat 6.118 de adulţi despre cât de des în copilărie s-au simţit capabili să vorbească cu familia şi prietenii despre sentimente, dacă au simţit familia aproape în perioadele grele, dacă s-au bucurat de participarea la tradiţiile comunităţii, dacă au simţit un sentiment de apartenenţă în liceu şi dacă s-au simţit susţinuti de prieteni, dacă a avut cel puţin doi adulţi, alţii decât părinţii care s-au interesat pentru ei şi dacă s-au simţit în siguranţă şi protejaţi de un adult în casa lor.

În general, adulţii care au raportat şase până la şapte din aceste experienţe pozitive în copilărie au avut un risc cu 72% mai mic de depresie sau mai puţin cu 14 zile de sănătate mentală precară în fiecare lună decât adulţii care au raportat nu mai mult de două experienţe pozitive în copilărie.

Chiar şi trei până la cinci experienţe pozitive au fost legate de un risc mai mic cu 50% de depresie sau de sănătate mintală precară.

"Absenţa experienţelor pozitive din copilărie pe care le-am evaluat în studiul nostru este foarte stresantă pentru un copil. Fără nicio experienţă pozitivă, hormonii de stres ai copiilor se pot bloca pe un nivel ridicat şi acest lucru afectează modul în care creierul lor se dezvoltă în moduri care le pot îngreuna experimentarea siguranţei, relaxarea şi îi pot opri să devină persoane adulte deschise, curioase şi să înveţe să aibă relaţii pozitive cu ceilalţi”, a declarat autorul principal al studiului Christina Bethell de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţîi Johns Hopkins din Baltimore, citată de Reuters.

Asocierea dintre experienţele pozitive de viaţă, o mai bună sănătate mintală şi relaţiile adulţilor a persistat chiar şi în rândul persoanelor care au trăit experienţe adverse în copilărie.

În comparaţie cu participanţîi care au raportat nu mai mult de două experienţe pozitive din copilărie, persoanele care au experimentat şase până la şapte experienţe pozitive din copilărie au avut, de asemenea, de trei ori mai multe şanse să raporteze că adulţi fiind , au "întotdeauna” sprijinul social şi emoţional de care au nevoie.

Atunci când oamenii nu au avut mai mult de două experienţe pozitive în copilărie, doar aproximativ o treime au raportat întotdeauna obţinerea suportului social şi emoţional de care aveau nevoie, chiar şi atunci când nu au avut un istoric de experienţe adverse din copilărie.

Este posibil că părinţii să nu poată preveni experienţele nefavorabile din copilărie, dar îi pot ajuta pe copii să devină rezistenţi. Părinţii pot realiza acest lucru vorbind pur şi simplu despre sentimente cu copiii lor, stând alături de ei în perioadele dificile şi arătând interes pentru viaţa lor de zi cu zi.Copilul se va simţi atunci în siguranţă şi în acest sens al securităţii în faţa stresului copilul învaţă să crească, se mai arată în concluziile cercetării

viewscnt