Un nou studiu clinic personalizat realizat la The Ohio State University a examinat efectele jocurilor video cu arme asupra comportamentului copiilor când au găsit o armă reală.
Unor perechi de copii cu vârste între 8 şi 12 ani li s-au atribuit câte una din trei versiuni a popularului joc video popular Minecraft (un copil se juca în timp ce celălalt se uita). Priam versiune era una violentă cu arme de foc folosite pentru a ucide monştrii, a doua tot violenţă cu săbii folosite pentru a ucide monştrii, iar cea de-a treia nonviolentă fără arme sau monştrii.
După 20 e minute de joc, copiii s-au jucat cu alte jucării în altă cameră ce au inclus şi două arme dezactivate.
Studiul a inclus 220 de copii (cu vârsta medie de 10 ani) ce au găsit o armă în timp ce se jucau. Aproape 62% din cei 76 de copii ce au jucat jocul video cu violenţă cu arme au atins o armă; în jur de 57% din cei 74 de copii ce au jucat jocul video cu săbii au atins o armă şi în jur de 44% din cei 70 de copii care au jucat versiunea nonviolentă au atins o armă.
Copiii expuşi la versiuni violente ale jocului video au fost mai predispuşi să aibă comportamente periculoase, ca apăsarea trăgaciului înspre ei sau înspre partenerul lor decât copiii expuşi la versiunea nonviolentă.
Versiunile violente cu arme şi săbii au avut influenţe semnificative chiar şi după luarea în considerare a altor factori ca vârstă, sex, agresivitate, expunerea la media cu violenţe, atitudinile asupra armelor, prezenţa armelor de foc din casă sau interesul în armele de foc.
Alte rezultate ca timpul petrecut cu o armă în mână şi apăsările totale ale trăgaciului nu au fost semnificative statistic.
Consumul de media cu violenţă a fost de asemenea un risc pentru numărul total de apăsări ale trăgaciului şi apăsările către sine sau către partener.
Chiar dacă studiul a fost limitat de cadrul artificial al laboratorului universitar şi Minecraft nu este un joc foarte violent, autorii încurajează reducerea expunerii copiilor la jocurile video violente deoarece acestea pot cauza difuncţii psihice şi comportamentale.