Expunerea la pesticide este asociată cu depresia în adolescenţă, susţin cercetătorii americani

Expunerea la pesticide este asociată cu depresia în adolescenţă, susţin cercetătorii americani

Depresia în adolescenţă creşte odată cu expunerea la pesticide, arată un studiu realizat în Anzii Ecuadorieni de către cercetătorii americani.

Adolescenţii expuşi la niveluri ridicate de pesticide prezintă un risc crescut de depresie, potrivit unui nou studiu condus de Jose R. Suarez-Lopez, , profesor asistent în cadrul Departamentului de Medicină de Familie şi Sănătate Publică de la Universitatea California din San Diego.

Pentru realizarea cercetării, Suarez-Lopez şi colegii săi urmărit dezvoltarea copiilor care locuiesc în apropierea marilor exploataţii agricole din Anzii Ecuadorieni, începând din 2008.
Pe parcursul cercetării au fost examinaţi 529 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani.

Ecuadorul este al treilea exportator mondial de trandafiri, cu o mare parte din producţia de flori situată chiar lângă casele participanţilor la studiu. La fel ca multe alte culturi agricole, florile sunt pulverizate în mod obişnuit cu insecticide organofosfatice, despre care se ştie că afectează sistemul colinergic uman, un sistem cheie în funcţionarea creierului şi a sistemului nervos.

Pentru a testa nivelul expunerii copiilor, cercetătorii au măsurat concentraţiile enzimei acetilcolinesterază (AChE) în sânge. Pesticidele, cum ar fi organofosfaţii şi carbamaţii, exercită toxicitatea prin inhibarea activităţii acetilcolinesterazei, iar studiile anterioare au arătat că inhibarea acestei enzime este legată de comportamentele de anxietate şi de depresie la şoareci şi la oameni.

Evaluarea expunerii la pesticide în studiile anterioare a fost stabilită doar prin auto-raportarea expunerii şi fără utilizarea măsurilor biologice.

Rezultatele noii cercetări confirmă ipoteza cercetătorilor deoarece adolescenţii care au o activitate enzimei acetilcolinesterazei, din cauza unei expuneri mai mari la inhibitorii de colinesterază, au arătat mai multe simptome de depresie evaluate utilizând un instrument standardizat de evaluare a depresiei.

În special, efectul a fost mai puternic asupra fetelor (care au fost jumătate din numărul adolesenţilor implicaţi în studiu) şi pentru adolescenţi cu vârsta sub 14 ani, idiferent de sex.

"Lucrătorii din agricultură şi oamenii din aceste comunităţi au oferit mult timp rapoarte anecdotice despre creşterea depresiei adolescente şi a tendinţelor suicidare. Acesta este primul studiu care a furnizat date empirice care stabilesc acea legătură folosind un marker biologic al expunerii", a spus Suarez-Lopez, citat de sciencedaily. com.

viewscnt