Fibrilaţia atrială este asociată cu un risc crescut de demenţă, susţin cercetătorii coreeni

Fibrilaţia atrială este asociată cu un risc crescut de demenţă, susţin cercetătorii coreeni

Fibrilaţia atriala este asociată cu un risc crescut de demenţă, chiar şi la persoanele care nu au suferit un accident vascular cerebral, relevă un nou studiu.

"Deoarece fibrilaţia atrială este atât de comună, merită crescut gradul de conştientizare, detectarea proactivă şi tratarea acestor pacienţi. Pe lângă un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi deces, dezvoltarea fibrilaţiei atrială poate fi asociată cu un risc crescut de demenţă, la o populaţie în vârstă", a declarat pentru Reuters, dr.
Gregory Lip de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie.

Utilizarea anticoagulantelor orale este esenţială pentru managementul fibrilaţiei atriale şi pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, iar noul studiul arată, de asemenea, că este asociată şi cu o scădere a incidenţei demenţei, mai afirmă autorii cercetării.

Dr. Lip şi colegii săi au studiat 262.611 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani înregistrate în baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Coreea care au suferit un accident vascular cerebral şi demenţă. Datele au inclus informaţii socio-demografice şi socio-economice, controalele de verificare a sănătăţii şi istoricul medical şi dentar. Participanţii au fost urmăriţi din 2002 până în 2013.

În urma analizei cercetătorii au constatat că fibrilaţia atrială a afectat 10.435 de participanţi pe perioada cercetării. Subiecţii afectaţi au fost în medie, în vârstă de 71,7 ani şi au
avut o presiune arterială diastolică mai mare şi insuficienţă cardiacă şi BPOC mai frecventă decât participanţii fără fibrilaţie atrială.

Mai mult, hipertensiunea arterială a fost semnificativ mai mare în grupul celor suferinzi de fibrilaţie atrială, dar funcţia cognitivă de bază nu a fost semnificativ diferită între grupuri.

În timpul studiului, 24% dintre participanţii din grupul cu fibrilaţie atrială au dezvoltat demenţă comparativ cu 14,4% dintre cei fără. În general, fibrilaţia atrială a crescut riscul bolii Alzheimer şi al demenţei vasculare.

Cercetătorii au constatat că utilizarea anticoagulantelor orale a fost asociată cu un efect preventiv asupra dezvoltării demenţei în rândul celor cu fibrilaţia atrială. Prin contrast, un scor crescător al CHA2DS2-VASc (care prezice riscul de accident vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială nereumatică) a fost asociat cu un risc mai mare de demenţă.

viewscnt