Genele responsabile de diferenţele între femei şi bărbaţi privind agresivitatea cancerului, identificate de cercetătorii spanioli

Genele responsabile de diferenţele între femei şi bărbaţi privind agresivitatea cancerului, identificate de cercetătorii spanioli

Cancerul nu afectează bărbaţii şi femeile în mod egal, dar se ştiu puţine lucruri desre cauzele moleculare de la baza acestei diferenţe. Publicat în ”Science Advances”, un studiu de la Institutul de Cercetări în Biomedicină (IRB Barcelona) realizat asupra muştei de oţet, Drosophila melanogaster, a identificat factorii posibili ce determină diferenţele dintre sexe în ceea ce priveşte gravitatea tumorilor.

”Am identificat posibilii factori responsabili pentru diferenţele dintre musca femelă şi musca mascul în ceea ce priveşte gravitatea tumorilor. De asemenea, rezultatele arată că aceste gene ar putea fi ţinte potenţiale pentru a neutraliza gradul de afectare”, a spus Cayetano Gonzalez, directorul Laboratorului de Diviziune Celulară la IRB Barcelona, citat de sciencedaily.com.

Studii epidemiologice au arătat că există diferenţe notabile referitoare la gradul de incidenţă şi supravieţuire legate de cancer între bărbaţi şi femei, chiar şi pentru tumorile din alte părţi ale corpului în afară de organele reproductive. De exemplu, acest lucru este valabil pentru anumite tipuri de tumori cerebrale chiar şi în cazul copiilor, când obiceiurile ca factori de risc pot fi scoase din ecuaţie.

Cercetătorii au comparat dezvoltarea tumorilor experimentale induse în creierul muştelor de oţet mascul şi femelă. Au observat că tumorile au fost mai agresive şi au identificat numeroase proteine a căror expresie a fost semnificativ mai mare în celulele tumorale la muştele mascul, în comparaţie cu femelele.

„Mulţi din factorii posibili ai diferenţelor dinte sexe ale tumorile pe care le-am identificat la Drosophila sunt proteine care de asemenea se găsesc la oameni”, a spus Gonzalez.

Printre proteinele identificate în studiu, cercetătorii s-au concentrat pe Phf7, de asemenea prezentă la oameni. Phf7 există în celulele tumorale la masculi şi prezintă mai multă agresivitate şi este abstentă în celulele tumorale la femele. Ei au descoperit că prin înlăturarea acestei proteine la muştele mascul, agresivitatea tumorilor a fost redusă remarcabil şi a ajuns la niveluri similare cu cele prezente la muştele femele.

”Rezultatele arată că proteinele responsabile de diferenţele dintre tumori la masculi şi femele pot fi reglate pentru reducerea gradului afecţiunii asociat cu sexul individului afectat”, a explicat Cristina Molnar, autoare principală a studiului.

”Înţelegerea bazei moleculare responsabile pentru diferenţele dintre sexe privind incidenţa şi dezvoltarea cancerului ar putea permite găsirea unor tratamente specifice pentru bărbaţi şi femei”, a adăugat Gonzalez.

Studiul a fost efectuat asupra muştei de oţet Drosophila melanogaster, un model experimental ce a fost folosit pentru cercetări de mai mult de o sută de ani şi care a permis descoperirea unor multe proteine relevante pentru cancerul uman. În ultimele zeci de ani, au fost dezvoltate modele experimentale ale diverselor tipuri de cancer uman, cum ar fi leucemia, neuroblastomul, glioblastomul şi cancerul ovarian, printre altele, cu ajutorul acestui model.

viewscnt