Glioblastom: S-a descoperit un mecanism care ajută celulele tumorale să se înmulţească

Glioblastom: S-a descoperit un mecanism care ajută celulele tumorale să se înmulţească

O cercetare recentă ar putea oferi noi abordări potenţiale pentru tratamentul glioblastomului, cel mai frecvent cancer cerebral la adulţi şi, totodată, cel mai mortal, mai puţin de 10% dintre pacienţi supravieţuind cinci ani de la diagnosticare.

Fluxurile de ioni clorură care intră în celule joacă un rol important în duplicarea celulelor glioblastomului, o tumoră cerebrală extrem de agresivă.

Aceasta este concluzia cercetării publicate recent în revista Molecular Cancer Research, condusă de echipe de cercetare de la mai multe instituţii italiene: SISSA (Şcoala Internaţională de Studii Avansate) în colaborare cu IOM-CNR, Universitatea din Trieste, Spitalul Universitar din Udine, Universitatea din Udine şi GlioGuard.

Potrivit studiului, canalele de ioni de clorură dependente de calciu, care acţionează ca nişte porţi ce reglează fluxurile de ioni de clorură care intră şi ies din celulă, joacă un rol în reglarea diviziunii liniilor de celule tumorale şi, prin urmare, în proliferarea lor.

Utilizând substanţe care blochează aceste fluxuri, grupul de cercetare a demonstrat că este posibil să se oprească replicarea celulelor tumorale cultivate în laborator.

Acest rezultat indică fluxurile ionilor ca o ţintă potenţială pentru viitoarele abordări terapeutice.

O concentraţie mai mare de ioni de clorură în celule favorizează progresia tumorală

„Glioblastomul este cea mai frecventă şi malignă tumoră dintre neoplasmele componentei celulare non-neuronale a sistemului nervos central şi periferic, denumită în general „glia”. În celulele glioblastomului, se constată o concentraţie crescută de clorură în comparaţie cu nivelurile normale”, explică Anna Menini, unul dintre conducătorii studiului.

Din acest motiv, cercetătorii s-au întrebat dacă această creştere să ajute la progresia tumorii şi, dacă da, cum?

Pentru a răspunde la această întrebare, oamenii de ştiinţă au utilizat diverse tehnici experimentale pe celule care seamănă cu cele din tumori, cum ar fi imagistica canalelor de calciu şi clorură, electrofiziologia şi imunocitochimia. Astfel, cercetătorii au demonstrat că aceste canale ale ionilor de clorură au într-adevăr o influenţă directă asupra replicării acestor celule.

Permiţând afluxul de ioni de clorură în celulă, acestea par să contribuie la creşterea volumului celulei, un proces fundamental care promovează diviziunea în două celule fiice.

Fluxuri de ioni pentru a stimula diviziunea celulară

„În celulele glioblastomului aflate în proces de diviziune, am observat trei faze diferite. Iniţial, există o creştere a concentraţiei de calciu în interiorul celulei. Acest proces declanşează a doua fază: această creştere a calciului activează canalele de clorură, permiţând intrarea ionilor de clorură", explică Vincent Torre, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.

În cele din urmă, pentru a menţine echilibrul osmotic, celulele glioblastomului se dezvoltă până când se divid în două celule fiice. Aceste dovezi indică faptul că aceste canale joacă un rol semnificativ în creşterea celulei tumorale, astfel încât să se poată diviza şi multiplica, promovând astfel progresia tumorii, spun cercetătorii

Blocarea canalelor de clorură

Pentru a valida aceste observaţii, autorii au folosit substanţe specifice care blochează selectiv canalele de clorură, cum ar fi acidul niflumic şi carbenoxolonul.

În experimentele de laborator efectuate cu linii de celule tumorale, cercetătorii au observat că, atunci când sunt tratate cu aceste substanţe, celulele se opresc în stadiile incipiente de diviziune, rămânând într-o configuraţie în care încetează să se dividă şi să se înmulţească.

Prin urmare, aceleaşi canale ar putea fi considerate ţinte potenţiale pentru noi medicamente concepute special pentru a opri progresia tumorală, explică Torre.

Având în vedere eterogenitatea ridicată a celulelor glioblastomului, vor fi necesare studii aprofundate suplimentare înainte de a verifica robusteţea acestei ipoteze la pacienţi, dar această cercetare ar putea oferi noi abordări posibile pentru tratamentul glioblastomului.

viewscnt