Inteligenţa artificială (AI) face parte din ce în ce mai mult din viaţa profesională a medicilor, iar pe viitor este posibil să schimbe îngrijirea pacientului pentru totdeauna. O nouă actualizare a ChatGPT, denumită GPT-4, îi poate ajuta pe medicii clinicienii sugerându-le diferite diagnostice şi oferindu-le informaţii valoroase.
O echipă de cercetători de la divizia de geriatrie a Spitalului Queen Mary din Hong Kong s-a concentrat pe utilizarea GPT-4, un nou model de limbaj bazat pe inteligenţă artificială, conceput să fie „mai creativ şi mai colaborativ” decât ChatGPT, pentru a analiza istoricul medical al pacienţilor în vârstă de 65 ani sau peste şi care au întârziat mai mult de o lună în primirea unui diagnostic definitiv.
Oamenii de ştiinţă au folosit GPT-4 pentru a evalua istoricul medical a şase pacienţi la momentul internării, la o săptămână după internare şi înainte de diagnosticul final. Ei au descoperit că diagnosticele primare ale GPT-4 au fost precise pentru patru din şase pacienţi, depăşind acurateţea diagnosticelor făcute de medicii, care au fost exacte doar pentru doi pacienţi. Un sistem tradiţional separat de susţinere a deciziei de diagnosticare medicală utilizat în analiză, Isabel DDx Companion, nu a oferit diagnostice precise pentru niciun pacient.
„AI, în special învăţarea automată, a fost folosită din ce în ce mai mult în diagnosticarea afecţiunilor precum cancerul de piele sau de sân şi boala Alzheimer. Cu toate acestea, AI se bazează pe imagistica clinică. În ţările cu venituri mici, unde îngrijirea de specialitate poate lipsi, AI poate fi utilă pentru a pune diagnostice clinice”, e de părere Yat-Fung Shea, primul autor al lucrării ştiinţifice.
Potrivit noii cercetări publicate în JAMA Network Open, precizia lui GPT-4 luând în considerare atât diagnosticul primar, cât şi cel diferenţial, a crescut la cinci din şase pacienţi.
„GPT-4 poate creşte încrederea în diagnostic şi începerea mai devreme a tratamentului adecvat, poate oferi sugestii specialiştilor pentru a realiza un diagnostic clinic corect, care are valoare potenţială în ţările cu venituri mici, care duc lipsă de îngrijire de specialitate. În general, constatările noastre sugerează că utilizarea AI în diagnosticare este promiţătoare şi provocatoare”, au scris autorii studiului, după cum arată siteul healthexec.com.
Eficacitatea GPT-4 s-a bazat pe introducerea cuprinzătoare a datelor despre pacient, inclusiv informaţii demografice, clinice, radiologice şi farmacologice. O limitare a noului model de limbaj, bazat pe inteligenţă artificială, a fost aceea că unele dintre recomandările sale nu erau adecvate din punct de vedere medical.