Persoanele cu diferite tulburări psihiatrice au o tendinţă mai mare de a alege recompense mai mici, imediate, decât recompense mai mari, dar întârziate, a descoperit un studiu realizat de cercetătorii Universităţii McMaster şi St. Joseph's Healthcare Hamilton.
Existenţa acestui tip de luare a deciziilor legat de impulsivitate, numit reducere de amânare a recompensei, care este mult mai crescut la cei cu anumite tulburări psihice în comparaţie cu altele, este de aşteptat să aibă un impact important asupra cercetărilor viitoare şi a tratamentului într-o serie de boli psihice.
Cele mai mari tendinţe de reducere a amânării recompensei s-au dovedit a fi asociate cu tulburarea bipolară, tulburarea borderline şi schizofrenia.
Cercetarea, care a combinat date din peste 40 de studii anterioare, a analizat datele din studii pentru opt tulburări psihiatrice diferite, incluzând tulburări depresive majore, tulburare bipolară, tulburare borderline, schizofrenie, tulburări alimentare şi altele.
"Revelaţia că reducerea amânării recompensei este unul dintre aceste procese trans-diagnostice va avea un efect semnificativ asupra viitorului diagnosticării şi tratamentului psihiatric ", a declarat Michael Amlung, autorul principal al studiului, profesor de psihiatrie şi neuroştiinţe comportamentale la Universitatea McMaster şi cercetător la St. Joseph's Healthcare Hamilton, citat de sciencedaily.com.
Cercetările anterioare au asociat o preferinţă mai mare pentru recompensele imediate şi impulsivitate cu dependenţa de droguri, obezitatea şi ADHD, iar noul studiu a consolidat această asociere negativă, constatând că preferinţele impulsive sunt observate în mod constant pe o gamă şi mai largă de tulburări psihiatrice.
Pe de altă parte, nouă cercetare a stabilit existenţa unui model opus de comportament la pacienţii cu anorexie nervoasă. Preferinţă mai mare a acestora pentru amânarea recompenselor faţă de cele imediate este în concordanţă cu autocontrolul excesiv al obiceiurilor alimentare, se mai arată în concluziile studiului.
Autorii susţin că aceste descoperirii sugerează că preferinţele faţă de reducerea amânării recompensei sunt o constantă a bolilor psihice, unele tulburări prezentând decizii excesiv de impulsive şi alte tulburări prezentând decizii excesiv de autocontrolate.
"Examinarea comportamentului legat de reducerea amânării recompensei , ajută la stabilirea caracteristicilor comune sau distincte ale tulburărilor psihiatrice care apoi pot fi folosite în alegerea tratamentului şi prevenirea acestor boli, mai afirmă autorii cercetării.
Rezultatele studiului susţin includerea criteriului asociat cu reducerea amânării recompensei în cadrul domeniului de cercetare propus de Institutul Naţional de Sănătate Mintală din SUA, ca un indicator puternic al boliilor psihiatrice.