Un tip de imunoterapie pare să fie eficient în tratarea unui subset letal de cancer tiroidian, potrivit rezultatelor unui studiu clinic.
Deşi sunt rare, carcinoamele tiroidiene agresive pot fi mortale şi au opţiuni limitate de tratament, a declarat dr. Jochen Lorch, de la departamentul de hematologie şi oncologie şi autor principal al studiului, într-un comunicat.
În acest studiu clinic, cercetătorii şi-au propus să testeze o combinaţie de imunoterapie cu medicamentele nivolumab şi ipilimumab, care împiedică cancerul să suprime sistemul imunitar.
În cadrul studiului, 49 de pacienţi cu diferite tipuri de cancere tiroidiene agresive au primit medicamentele la fiecare două săptămâni timp de maximum doi ani. Potrivit studiului, doar 9% dintre pacienţii cu carcinom tiroidian diferenţiat au răspuns la tratament, iar cei cu carcinom tiroidian medular nu au prezentat niciun semn de răspuns la tratament.
Cu toate acestea, pacienţii cu carcinom tiroidian anaplazic au avut o rată de răspuns de 30%, un număr semnificativ, având în vedere că în prezent nu există tratamente eficiente pentru acest cancer, a precizat dr. Lorch.
„În rândul cancerelor tiroidiene anaplazice, am observat trei răspunsuri profunde la 10 pacienţi, o cohortă exploratorie relativ mică”, a indicat dr. Lorch, care este şi cercetător la Centrul Comprehensiv de Cancer Robert H. Lurie de la Universitatea Northwestern.
„Cancerul tiroidian anaplzic este unul dintre cele mai agresive cancere, cu o supravieţuire medie de aproximativ patru luni şi fără rată de vindecare. Să avem o rată atât de mare de răspuns a fost neobişnuit”, a precizat medicul.
În timp ce imunoterapia nu a fost eficientă pentru toate tipurile de cancere tiroidiene, răspunsul în rândul pacienţilor cu carcinom tiroidian anaplazic merită studii suplimentare, a precizat dr. Lorch.
Bazându-se pe această descoperire, medicul a lansat studii clinice suplimentare pentru acest tratament, şi speră să împărtăşească rezultatele în curând.
„Aceste rezultate preliminare au declanşat deja o serie de evoluţii”, a indicat dr. Lorch. „Are potenţialul de a deveni un standard de îngrijire pentru această boală altfel teribilă şi rapid fatală”, a mai spus medicul.
Studiul a fost susţinut de Institutul pentru Cancer Dana-Farber, şi a primit finanţare suplimentară din partea Bristol-Myers Squibb.
Studiul a fost publicat în revista JAMA Oncology.