La puţin timp după autorizarea completă a unui medicament care a dovedit că încetineşte evoluţia bolii Alzheimer, un nou tratament obţine rezultate promiţătoare în studiile clinice. Astfel, donanemab, dezvoltat de compania farmaceutică Eli Lilly, a încetinit progresia bolii Alzheimer cu circa o treime într-un studiu clinic de fază 3 cu peste 1.700 de participanţi. Mai mult, progresia este încetinită cu 60% dacă tratamentul debutează într-o fază incipientă a bolii.
Rezultatele au fost prezentate la conferinţa Asociaţiei Alzheimer de la Amsterdam, unde a fost lansat şi un nou ghid pentru diagnosticarea bolii.
Analiza completă a rezultatelor studiului clinic arată că eficacitatea a fost mai redusă la pacienţii în vârstă cu forme avansate de Alzheimer şi la cei cu un nivel mai ridicat de proteine tau, asociate cu progresia afecţiunii, relatează Reuters.
Rezultatele arată că un diagnostic timpuriu poate schimba traiectoria bolii, consideră şeful departamentului de neuroştiinţă din cadrul Eli Lilly, Anne White.
Compania farmaceutică estimează că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite va decide până la finalul acestui an dacă va autoriza medicamentul donanemab.
În ianuarie, FDA a respins evaluarea accelerată a medicamentului, deoarece compania nu a transmis suficiente date de studii de la pacienţii care au fost trataţi timp de cel puţin un an.
Solicitări de autorizare au fost depuse şi la alte autorităţi de reglementare din domeniul medicamentelor.
Medicamentul donanemab este un anticorp dezvoltat pentru a înlătura acumulările de proteine beta-amiloide din creier, asociate bolii Alzheimer. Mai precis, donanemab ţinteşte un subgrup de proteine numite N3pG.
Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, este o tulburare neurodegenerativă progresivă care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume.