Infecţii urinare: un test pentru smartphone depistează tipul bacteriei în 30 de minute

Infecţii urinare: un test pentru smartphone depistează tipul bacteriei în 30 de minute

Mai mult de 10 milioane de vizite la medic sunt pentru infecţiile tractului urinar (ITU). În prezent există teste rapide pentru  infecţii urinare, care detectează prezenţa bacteriei, dar nu şi tipul acesteia. Un nou test dezvoltat pentru smartphone reuşeşte nu doar să depisteze ITU, ci şi să spună în 30 de minute ce bacterie este implicată.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bath au dezvoltat un test care diagnostichează rapid ITU-uri, folosind o cameră inteligentă, în condiţiile în care benzile tradiţionale de testare rapidă pot determina dacă bacteriile sunt prezente într-un eşantion de urină, dar este nevoie de câteva zile pentru a obţine rezultatele testării analizei urinare din laborator, care identifică microorganismul care provoacă UTI.

Acest interval de timp de câteva zile înainte de identificarea corectă a bacteriilor duce la prescrierea excesivă a antibioticelor, ceea ce poate creşte riscul dezvoltării rezistenţei la antibiotice.

,,Vinovatul în cel puţin 90% din infecţiile necomplicate este un tip de bacterii numite Escherichia coli, mai cunoscut sub numele de E. coli.. Cu toate acestea, şi alte microorganisme pot provoca uneori ITU”, a declarat dr. Balentine, potrivit MedicineNet.com.

Testul bazat pe smartphone, dezvoltat de cercetătorii britanici, identifică şi cuantifică rapid bacteriile implicate, fiindcă a prevăzut trecerea unui eşantion de urină pe o bandă microcapilară de plastic care conţine un anticorp care recunoaşte E. coli.

Conform unui studiu publicat în revista Biosensors şi Bioelectronics, dacă E. coli este prezent în eşantion, anticorpii se vor lega de acesta. Iar o enzimă care determină schimbarea culorii poate fi detectată de o cameră inteligentă a unui telefon mobil de tip smartphone.

Cercetătorii intenţionează să dezvolte în continuare testul, astfel încât acesta să aibă capacitatea de a detecta şi alte microorganisme care provoacă ITU, a precizat Nuno M. Reis, autorul studiului care susţine că mai sunt necesare cercetări suplimentare şi studii clinice înainte ca testul să fie aprobat pentru utilizare.

Posibilitatea diagnosticării infecţiilor urinare asistate de smartphone ar putea fi deosebit de atractivă pentru ţările în curs de dezvoltare, deoarece testul este ieftin, simplu şi nu necesită alimentare cu energie. Smartphone-ul citeşte testul, eliminând nevoia unui cititor uman, potrivit studiului.

Infecţiile tractului urinar reprezintă cele mai comune tipuri de infecţii bacteriene la femei, însemnând aproape 25% din toate infecţiile. Recurenţa poate varia de la 16-36 de procente la femei înainte de menopauză până la 55% după menopauză. Factorii care conduc la ratele mai crescute ale infecţiilor tractului urinar la femei după menopauză includ prolapsul organelor pelvine, diabetul, lipsa de estrogen, pierderea lactobacililor din flora vaginală şi colonizarea crescută a ţesuturilor ce înconjoară uretra de către bacteria Echerichia coli.

viewscnt