Informarea părinţilor despre pericolul gripei creşte rata vaccinării la copii, susţin cercetătorii americani

Informarea părinţilor despre pericolul gripei creşte rata vaccinării la copii, susţin cercetătorii americani

O broşură ieftină şi simplă despre gripă, dată părinţilor în camera de aşteptare de doctorul pediatru, poate creşte numărul copiilor ce fac vaccinul antigripal, conform unui studiu de la cercetătorii de la Universitatea Columbia.

Copiii mici sunt mai predispuşi să sufere complicaţii severe ce pun în pericol viaţa de la gripă, dar doar în jur de jumătate din copiii din SUA fac vaccinul antigripal.

Studiul este unul dintre primele care urmăresc efectul informaţiilor educaţionale asupra ratelor de vaccinare a copiilor pentru virusul gripal.

"Îngrijorările şi percepţiile greşite ale părinţilor despre vaccinuri sunt în creştere. Dar studiile anterioare au arătat că oferirea informaţiilor pentru a demonta miturile legate de vaccinuri, în unele cazuri, poate reduce numărul părinţilor ezitanţi ce intenţionează să îşi vaccineze copiii", a spus dr. Melissa Stockwell, prof. asociat la Universitatea Columbia şi autoare a lucrării, citată de sciencedaily.com.

Gripa se răspândeşte uşor şi afectează în jur de 8% din copii în fiecare an. Pentru copiii mici, în special pentru cei cu vârsta sub 2 ani, este mai probabil ca gripa să cauzeze pneumonie şi răspunsuri inflamatorii severe, ce pot rezulta în spitalizare şi chiar şi deces.

Cea mai bună cale de a preveni gripa este cu vaccinul împotriva acestuia, iar atât CDC, cât şi Academia Americană de Pediatrie recomandă vaccinarea antigripală anuală pentru copiii mai mari de şase luni.

Studiul a inclus 400 de perechi părinţi-copii la clinicile pediatrice din nordul Manhattanului. Părinţii au răspuns la un chestionar pentru a le fi evaluate atitudinile faţă de vaccinul antigripal şi intenţia de vaccinare. O treime a primit o broşură de o pagină cu informaţii locale despre gripă, altă treime a primit o broşură de o pagină cu informaţii naţionale despre gripă, iar cealaltă treime nu a primit nimic. Ambele broşuri au arătat riscul de transmitere a gripei, seriozitatea bolii şi eficienţa vaccinului. Furnizorii broşurilor nu au ştiut de participarea la studiu a părinţilor.

Cercetătorii au descoperit că aproape 72% din copiii ai căror părinţi li s-au dat broşuri au fost vaccinaţi până la sfârşitul sezonului, în comparaţie cu 65% din copiii părinţilor ce nu au primit broşuri.

Părinţii ce au primit broşuri au fost mai predispuşi să îşi vaccineze copiii în ziua vizitei la clinică (59%), în comparaţie cu cei care nu au primit (53%).

Părinţii care au avut mai puţine îngrijorări legate de vaccinare au fost mai predispuşi să îşi vaccineze copiii până la sfârşitul sezonului (74% versus 59% din părinţii cu îngrijorări semnificative) şi în ziua vizitei la clinică (59% şi respectiv 45%). Aproximativ 90% din părinţii ce au susţinut că voiau să îşi vaccineze copiii i-au vaccinat până la sfârşitul sezonului.

"Am descoperit că o broşură ieftină ce poate fi uşor implementată în orice clinică de pediatrie a avut un impact semnificativ asupra vaccinări copiilor împotriva gripei. Diferenţa în magnitudinea numărului de decese cauzate de gripă ar fi putut crea un impact mai puternic al broşurii naţionale", a spus Stockwell.

Cercetările viitoare vor compara eficienţa, costurile şi fezabilitatea unor diferite metode de livrare a informaţiilor educaţionale despre gripă - inclusiv broşuri, mesaje text, video şi social media interactivă.

viewscnt