Insomnia este asociată cu un risc mai mare de boli cardiace şi accident vascular cerebral

Insomnia este asociată cu un risc mai mare de boli cardiace şi accident vascular cerebral

Persoanele care suferă de insomnie au un risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiace sau de a înregistra un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat de cercetători suedezi.

După analizarea datelor de la peste un milion de oameni cercetătorii au descoperit că sensibilitatea genetică faţă de insomnie poate creşte riscul de boli coronariene, insuficienţă cardiacă şi accident vascular cerebral. Printre tipurile de accident vascular cerebral ischemic, sensibilitatea genetică faţă de insomnie a fost în principal asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral al arterelor mari.

Studiile observaţionale anterioare au descoperit o asociere între insomnie, care afectează până la 30% din populaţia generală şi un risc crescut de a dezvolta boli de inimă şi accident vascular cerebral dar nu au putut determina dacă insomnia este o cauză sau dacă este doar asociată cu problemele cardiace, a explicat Susanna Larsson, autor principal al studiului şi profesor asociat de epidemiologie cardiovasculară şi nutriţională la Karolinska Institutet din Stockholm, Suedia.

În acest prim-studiu de genul său despre insomnie, Larsson şi un coleg au aplicat randomizarea mendeliană, o tehnică care foloseşte variante genetice cunoscute conectate cu un factor de risc potenţial, cum ar fi insomnia, pentru a reduce erorile în rezultate. Cei 1,3 milioane de participanţi cu sau fără boli de inimă şi accident vascular cerebral au fost extraşi din patru studii şi grupuri publice majore.

Cercetătorii au descoperit că modificările genetice cauzatoare de insomnie au fost asociate cu şanse semnificativ mai mari de boală coronariană, insuficienţă cardiacă şi accident vascular cerebral ischemic - în special accident vascular cerebral mare, dar nu şi fibrilaţie atrială.

„Este important să identifici motivul care stă la baza insomniei şi să îl tratezi. Somnul este un comportament care poate fi schimbat prin noi obiceiuri şi managementul stresului", a mai spus Larsson, citată de scienedaily.com.

O limitare la acest studiu este că rezultatele reprezintă o asociere cu modificarea genetică cauzatoare de insomnie mai degrabă decât cu insomnia în sine.

viewscnt