Un instrument de inteligenţă artificială (AI) va fi testat în premieră la om pentru detectarea potenţialelor probleme ale inimii pe care medicii nu le pot vedea pe electrocardiograme (EKG). Tehnologia AI poate estima riscul unui pacient de a se îmbolnăvi şi de a muri mai devreme din cauza problemelor cardiovasculare.
Noua tehnologie, cunoscută sub numele de AI-ECG pentru estimarea riscului (Aire) este antrenată să citească rezultatele testelor de electrocardiogramă (EKG), care înregistrează activitatea electrică a inimii şi sunt utilizate pentru a verifica dacă există probleme.
Acesta poate detecta probleme în structura inimii pe care medicii nu le-ar putea vedea şi poate semnala pacienţii care ar putea beneficia de monitorizare, teste sau tratament suplimentar.
În premieră mondială, acesta va fi testat iniţial la Imperial College Healthcare şi alte spitale din Marea Britanie pe sute de pacienţi, numărul acestora urmând să crească pentru studii ulterioare.
Cercetările publicate în numărul din noiembrie al revistei Lancet Digital Health au arătat că instrumentul AI poate identifica corect riscul de deces al unui pacient în următorii 10 ani de la EKG în 78% din cazuri.
Cercetătorii au instruit tehnologia AI folosind un set de date de 1,16 milioane de rezultate ale testelor EKG de la 189.539 de pacienţi.
Platforma a putut, de asemenea, să estimeze insuficienţa cardiacă viitoare în 79% din cazuri, viitoarele probleme grave de ritm cardiac în 76% din cazuri şi viitoarele boli cardiovasculare aterosclerotice - în care arterele se îngustează, îngreunând fluxul sanguin - în 70% din cazuri.
Potrivit autorilor studiului, medicii vor fi informaţi, nu doar cu privire la diagnostic, ci instrumentul AI va face o predicţie a unei întregi game de riscuri pentru sănătate, ceea ce înseamnă că s-ar putea interveni mai devreme pentru a preveni boala.
Dacă, de exemplu, se evidenţiază un risc ridicat de a avea o anumită problemă de ritm cardiac, s-ar putea interveni mai agresiv în tratamentul de prevenţie pentru a împiedica apariţia acesteia, explică dr. Fu Siong Ng, cardiolog la Imperial College Healthcare şi lector în electrofiziologie cardiacă la Colegiul Imperial din Londra, într-un comunicat.
Unele probleme pot fi legate de greutate, astfel încât se poate interveni cu programe de scădere în greutate, spune medicul.
„Ne gândim la tratamente medicale mai timpurii pentru a preveni evoluţia lucrurilor, care va fi subiectul studiilor clinice pe care intenţionăm să le facem în viitor”, a mai spus medicul, precizând că obiectivul testelor este de a utiliza verificările AI pe EKG-uri pentru a identifica persoanele cu risc crescut.
„EKG-ul este un test foarte comun şi foarte ieftin, care ar putea fi utilizat pentru a ghida teste mai detaliate şi care ar putea schimba modul în care gestionăm pacienţii, pentru a reduce, eventual, riscul de a se întâmpla ceva rău", a precizat dr. Arunashis Sau, cercetător clinic la Fundaţia Britanică a Inimii (BHF) şi Institutul Naţional pentru Inimă şi Plămâni din cadrul Colegiului Imperial din Londra.
În viitor, este posibil ca pacienţii să fie dotaţi cu o tehnologie portabilă care să le ofere medicilor posibilitatea de monitorizare continuă de la distanţă şi un potenţial sistem de alertă, au mai indicat autorii studiului.