Inteligenţa artificială poate detecta cancerul de sân cu ani înainte de diagnosticarea prin mamografie, potrivit unui studiu

Inteligenţa artificială poate detecta cancerul de sân cu ani înainte de diagnosticarea prin mamografie, potrivit unui studiu

Utilizarea inteligenţei artificiale (AI) la citirea mamografiilor poate ajuta medicii să identifice riscurile de cancer de sân cu ani înainte de diagnosticare, deschizând calea către tratamente personalizate, preventive şi o îngrijire mai eficientă.

În 2022, peste 2,3 milioane de femei din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancer la sân, iar peste 670.000 de decese au fost atribuite cancerului la sân în acel an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Într-un studiu recent, cercetătorii au analizat scorul unui algoritm de AI care indică suspiciunea de prezenţă a cancerului de sân. Rezultatele studiului indică faptul că scorurile AI ar putea fi capabile să estimeze riscul de cancer de sân şi să conducă la un diagnostic mai precoce.

Experţii în imagistică sânului sunt de acord că depistarea precoce a cancerului de sân conduce la un prognostic şi la rezultate mai bune ale tratamentului. Mamografia de screening rămâne standardul de aur în detectarea cancerului de sân, dar cercetătorii continuă să exploreze diferite metode de îmbunătăţire a preciziei acestei modalităţi.

Inteligenţa artificială este o direcţie de interes în ultimii ani, tehnologia dovedindu-se promiţătoare ca asistent de citire pentru radiologii care interpretează mamografiile.

Jonas Gjesvik, de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică din Oslo, şi colegii săi au examinat dacă un algoritm de inteligenţă artificială disponibil în comerţ pentru detectarea cancerului de sân (Insight MMG, versiunea 1.1.7.2; Lunit) ar putea estima dezvoltarea viitoare a cancerului de sân la femei. De reţinut, INSIGHT MMG nu a fost dezvoltat iniţial pentru a estima riscul viitor de cancer şi nu a fost optimizat pentru această sarcină.

Studiul a inclus 116.495 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani care nu aveau antecedente de cancer de sân înainte de a fi supuse la cel puţin trei examene mamografice în decurs de doi ani consecutivi . Folosind date de examinare între 2004 şi 2018, echipa a evaluat algoritmul AI în 2022 şi 2023.

Algoritmul a furnizat un scor continuu de detectare a cancerului pentru fiecare examinare, variind de la zero la 100, scorurile mai mari traducând o probabilitate mai mare de cancer pe mamografie.

Cercetătorii au constatat că diferenţa absolută medie a scorurilor AI între sânii femeilor care au dezvoltat cancer detectat prin screening a crescut pe parcursul celor trei runde de screening. Ei au observat tendinţe similare pentru diferenţele medii înainte de cancerul de interval şi zona moderată sub valorile curbei caracteristicilor operaţionale ale receptorului (AUROC).

Autorii studiului au observat că tendinţa de creştere a scorurilor AI în runde consecutive de screening sugerează că, în privinţa cancerelor de interval, acestea se dezvoltă mai rapid şi pot fi mai puţin susceptibile de a prezenta caracteristici suspecte pe mamografiile de screening în comparaţie cu cancerele detectate prin screening.

Acest lucru indică faptul că multe cancere de interval „sunt cu adevărat oculte mamografic (nedetectabile) la momentul screeningului şi pot să nu fie detectabile de către radiologii care interpretează”, au adăugat autorii.

„Diferenţa în creştere a scorurilor AI în funcţie de timp şi între sâni ar putea fi utilizată de către radiologii care interpretează mamografiile pentru a indica un risc ridicat de apariţie a cancerului de sân şi pentru a sugera un screening suplimentar sau un screening mamografic anual”, au remarcat aceştia.

Algoritmul a furnizat un scor continuu de detectare a cancerului pentru fiecare examinare, variind de la zero la 100, scorurile mai mari indicând o probabilitate mai mare de prezenţă a cancerului pe mamografia curentă.

În acest studiu retrospectiv de cohortă al femeilor supuse unui screening prin mamografiei, scorurile medii absolute ale AI au fost mai mari pentru femeile care dezvoltau cancer faţă de cele care nu dezvoltau cancer, cu 4 până la 6 ani înainte de detectarea cancerului.

Folosind inteligenţa artificială, femeile identificate ca având un risc ridicat de a dezvolta cancer mamar ar putea beneficia de screening suplimentar şi de alte intervenţii personalizate pentru a preveni cancerul mamar.

„Aceste constatări sugerează că algoritmii AI comerciali dezvoltaţi pentru detectarea cancerului de sân pot identifica femeile cu risc ridicat de cancer de sân în viitor, oferind o cale pentru abordările de screening personalizate care pot duce la diagnosticarea cancerului mai devreme”, au concluzionat autorii.

Echipa a scris că cercetările sale viitoare vor evalua localizarea marcajelor semnalate de instrumentul AI de detectare a cancerului şi vor examina imaginile interpretate ca fiind negative de către radiologi, dar care se află la femei la care au fost diagnosticate în cele din urmă cancere de sân. Acest lucru va fi efectuat pentru a determina dacă marcajele AI pot ajuta la ghidarea screeningului suplimentar ţintit.

„În plus, ar putea fi dezvoltate modele de estimare a riscului pe baza scorurilor AI şi a diferenţelor dintre scorurile AI pentru cei doi sâni de-a lungul timpului şi a altor factori, cum ar fi vârsta, densitatea mamografică şi biopsiile mamare benigne anterioare, pentru a oferi o estimare a riscului individual pentru femeile care beneficiază în mod regulat de screening mamografic”, au mai scris autorii.

viewscnt