Într-o abordare inovatoare, cercetătorii au reuşit să studieze dezvoltarea în timp real a enzimelor esenţiale, implicate în cancer şi bolile neurodegenerative

Într-o abordare inovatoare, cercetătorii au reuşit să studieze dezvoltarea în timp real a enzimelor esenţiale, implicate în cancer şi bolile neurodegenerative

Cu ajutorul organoizilor, cercetătorii au dezvoltat un instrument care permite studierea în timp real a unui tip esenţial de enzime. Funcţionarea defectuoasă a acestor proteine este legată de multe boli umane, inclusiv cancerul şi bolile neurodegenerative.

Lucrând pe modele de organoizi, cercetătorii de la facultatea de medicină a Universităţii California din San Diego  (UCSD) au dezvoltat un nou instrument pentru a studia enzimele protein-kinază C (PKC), care joacă un rol esenţial în creşterea, diferenţierea şi supravieţuirea celulelor.

Până acum a fost dificil pentru oamenii de ştiinţă să studieze cum şi când C (PKC) sunt active în diferite zone ale celulei. Noi descoperiri rezolvă această problemă şi ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente pentru aceste boli.

Cercetătorii au dezvoltat un nou biosenzor fluorescent - o proteină modificată care îşi schimbă fluorescenţa ca răspuns la condiţii specifice - care este foarte sensibil la activitatea PKC, permiţând cercetătorilor să observe modul în care funcţionează aceste enzime în timp real, în 3D.

În studiul publicat la 11 octombrie în revista Nature Chemical Biology, cercetătorii au descoperit că diferite tipuri de PKC au desemnat părţi ale celulei în care sunt active.

Aceste „teritorii de semnalizare” se pot schimba ca răspuns la stimuli, ceea ce ar putea explica de ce aceste enzime sunt esenţiale pentru o gamă largă de procese celulare şi ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine rolul lor în bolile umane.

viewscnt