Lactatul, una dintre substanţele produse de celule atunci când corpul transformă alimentele în energie, poate stimula celulele mutante să devină canceroase, arată un nou studiu realizat de cercetători de la centrul medical Anschutz din cadrul Universităţii Colorado.
Lactatul reprezintă o sursă majoră de energie pentru celule, mai ales la nivelul mitocondriilor.
Rolul lactatului în cancer a fost identificat pentru prima dată în urmă cu aproape un secol de Otto Warburg, laureat al premiului Nobel, care a descoperit că o caracteristică a celulelor canceroase este rapiditatea cu care consumă glucoză şi o creştere sensibilă a producţiei de lactat – proces numit “efectul Warburg”.
Totuşi, până acum a rămas un mister modul în care acest mecanism funcţionează. Primele încercări de identificare a mecanismului au fost realizate de o echipă a Universităţii Colorado condusă de Iñigo San Millán, asistent universitar în medicină.
În 2017, echipa a făcut publică o ipoteză despre sensul şi scopul efectului Warburg, potrivit căreia producţia crescută de lactat are un rol în formarea tumorilor.
Ulterior, echipa a încercat să demonstreze această ipoteză şi a realizat studii în laborator în care au expus celule ale cancerului mamar la glucoză, ceea ce a avut ca efect producerea de lactat. Cercetătorii au observat că lactatul rezultat a sporit expresia genelor cu mutaţii implicate în cancerul de sân cu rate cuprinse între 150% şi 800%, arată studiul prezentat săptămâna aceasta în publicaţia Frontiers in Oncology.
“Am descoperit că lactatul este un catalizator ce declanşează în genele mutante un mecanism necesar pentru continuarea procesului de formare a cancerului. Acest lucru ajută la o mai bună înţelegere a cancerului la nivel metabolic. De asemenea, descoperirea poate duce la dezvoltarea de noi terapii care să ţintească lactatul”, a declarat Iñigo San Millán, citat de sciencedaily.com.