Legătură surprinzătoare între Covid-19 şi regresia cancerului

Legătură surprinzătoare între Covid-19 şi regresia cancerului

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire neaşteptată, constatând că virusul care provoacă Covid-19 are proprietăţi anticancer.

Cercetătorii au descoperit că răspunsul organismului la Covid-19 ar putea ajuta la combaterea cancerului. Un studiu condus de o echipă de cercetători de la Institutul de chirurgie toracică Canning de la facultatea de medicină a universităţii Northwestern, din Statele Unite, şi publicat recent în Journal of Clinical Investigation - JCI dezvăluie o legătură între infecţia cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19 şi regresia cancerului.

Descoperirea echipei ar putea deschide calea pentru noi tratamente împotriva cancerului.

Laboratorul a observat că ARN-ul din virusul SARS-CoV-2 - responsabil pentru Covid-19 - a declanşat dezvoltarea unui tip unic de celule imunitare cu proprietăţi anticancer.

S-a constatat că aceste celule, denumite „monocite neclasice inductibile (I-NCM)”, atacă celulele canceroase şi ar putea fi exploatate pentru a trata cancerele care sunt rezistente la terapiile actuale.

Aceste descoperiri explică posibil mecanismul din spatele regresiei raportate a anumitor tipuri de cancer în urma infecţiei cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

„Această descoperire deschide o nouă cale pentru tratamentul cancerului”, a declarat marţi, într-un comunicat, dr. Ankit Bharat, şeful secţiei de chirurgie toracică, profesor de chirurgie şi director al Institutului Toracic Canning, autorul principal al studiului.

Studiul, realizat folosind atât ţesuturi umane, cât şi modele animale, a constatat că aceste celule imunitare unice ar putea fi stimulate farmacologic cu ajutorul unor molecule mici, creând potenţial o nouă opţiune terapeutică pentru pacienţii cu cancer.

Această descoperire ar putea avea implicaţii semnificative, în special pentru pacienţii cu cancere agresive sau avansate care au epuizat opţiunile de tratament tradiţionale, cum ar fi imunoterapiile.

„Am constatat că aceleaşi celule activate de Covid-19 sever ar putea fi induse cu un medicament pentru combaterea cancerului şi am văzut în studiu, în mod specific, un răspuns în melanom, cancer pulmonar, cancer de sân şi de colon", a precizat medicul.

Deşi cercetările se află încă în stadii incipiente, iar eficacitatea a fost studiată numai în modele animale preclinice, oferă speranţa că abordarea ar putea fi folosită în beneficiul pacienţilor cu cancere avansate care nu au răspuns la alte tratamente.

Cum ar putea ajuta răspunsul organismului la Covid-19 la combaterea cancerului

Cercetătorii au descoperit că, în timpul infecţiei cu SARS-CoV-2, un subset special de celule imunitare poate fi stimulat în organism. Acest proces începe atunci când ARN-ul din virus activează anumite semnale în sistemul imunitar. Aceste semnale determină transformarea monocitelor comune - un tip obişnuit de celule albe din sânge - în I-NCM. Aceste celule nou formate au capacitatea de a se deplasa atât în vasele de sânge ale tumorilor, cât şi în ţesutul înconjurător în care creşte cancerul, ceea ce majoritatea celorlalte celule imunitare nu pot face.

„Ceea ce face aceste celule atât de speciale este capacitatea lor dublă”, explică dr. Bharat. „De obicei, celulele imunitare numite monocite neclasice patrulează vasele de sânge, în căutarea ameninţărilor. Dar ele nu pot intra în tumori din cauza lipsei de receptori specifici.

„În schimb, aceste noi I-NCM create în timpul Covid-19 sever păstrează un receptor unic numit CCR2, permiţându-le să călătorească dincolo de vasele de sânge şi să se infiltreze în mediul tumoral. Odată ajunse acolo, ele eliberează anumite substanţe chimice pentru a recruta celulele ucigaşe naturale ale organismului. Aceste celule ucigaşe invadează apoi tumora şi încep să atace direct celulele canceroase, contribuind la micşorarea tumorii”, spune medicul.

Deşi această cercetare este promiţătoare, dr. Bharat spune că este nevoie de mai multe cercetări înainte ca această abordare să poată fi utilizată în context clinic.

„Suntem în stadii incipiente, dar potenţialul de a transforma tratamentul cancerului există. Următorii noştri paşi vor implica studii clinice pentru a vedea dacă putem utiliza în siguranţă şi în mod eficient aceste descoperiri pentru a ajuta pacienţii cu cancer”, a mai spus dr. Bharat.

Echipa speră că, prin continuarea cercetărilor, va putea dezvolta terapii care vizează în mod specific aceste celule pentru a trata cancerele care sunt în prezent dificil de gestionat, ceea ce ar putea duce la noi opţiuni de tratament pentru pacienţii care au epuizat celelalte terapii standard.

viewscnt