Majoritatea suplimentelor de stimulare a testosteronului nu sunt eficiente, arată un studiu realizat în SUA

Majoritatea suplimentelor de stimulare a testosteronului nu sunt eficiente, arată un studiu realizat în SUA

O nouă cercetare arată că suplimentele de stimulare a testosteronului au un efect slab sau inexistent.

"Bărbaţii care doresc să-şi îmbunătăţească libidoul sau să-şi construiască masă corporală ar trebui să se gândească de două ori înainte de a folosi suplimentele de stimulare a testosteronului - cunoscute şi sub denumirea de "booster-uri" - deoarece aceste alternative la terapia tradiţională de înlocuire a testosteronului nu au ingrediente care să poată realiza ceea ce promit", susţine Mary K. Samplaski, profesor asistent de urologie clinică la Şcoala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, citată de sciencedaily.com.

Multe suplimente de pe piaţă conţin doar vitamine şi minerale, dar nu fac nimic pentru a îmbunătăţi testosteronul şi de multe ori oamenii sunt influenţaţi de componenta de marketing a acestor produse, se mai arată în concluziile cercetării.

Testosteronul este principalul hormon sexual masculin şi motivul pentru care bărbaţii produc spermă şi au mărul lui Adam. De asemenea, bărbaţii dezvoltă mai multe funcţii "masculine" cum ar fi muşchii înfundaţi, o voce profundă, umerii largi şi pilozitatea pectorală. După vârsta de 30 de ani, majoritatea bărbaţilor se confruntă cu o scădere treptată a testosteronului, uneori determinând diminuarea acestor simptome sau apariţia de noi simptome, cum ar fi disfuncţia erectilă, ceea ce îi poate face să apeleze la suplimentele de stimulare a testosteronului.

Pe parcursul studiului cercetătorii au cercetat ingredientele active şi reclamele publicate de producătorii a 50 de suplimente de stimulare a testosteronului, iar constatările lor au fost publicate în The World Journal of Men's Health.

Cercetătorii au efectuat o căutare Google cu termenul de căutare "Testosterone Booster", imitând astfel o căutare tipică pe Internet pentru cineva care caută să-şi crească nivelul de testosteron, şi apoi a selectat primele 50 de produse care au apărut în căutarea lor. Apoi, echipa a revizuit literatura de specialitate publicată privind testosteronul şi cele 109 componente găsite în suplimente. Zincul, extractul de schinduf şi vitamina B6 au fost trei dintre cele mai comune componente ale suplimentelor.

Echipa a comparat de asemenea conţinutul pentru fiecare supliment cu Alocaţia zilnică recomandată de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) şi nivelul maxim de tolerabil (UL), aşa cum a fost stabilit de Institutul de Medicină al Academiei Naţionale de Ştiinţă.

Dintre cele 150 de suplimente, cercetătorii au descoperit 16 recomandări generale care promit beneficii utilizatorilor printre care şi cea că aceste suplimente ar putea spori sau elibera testosteronul, de a dezvolta masă musculară sau de a creşte libidoul şi a îmbunătăţi viaţa sexuală.

În timp ce 90% din suplimentele de stimulare a tesosteronului au pretins că stimulează creşterea acestui hormon cercetătorii au descoperit că mai puţin de 25% dintre suplimente au avut ingrediente care ar fi putut susţine afirmaţiile publicitare are producătorilor. Multe suplimente conţineau însă doze mari de vitamine şi minerale, ocazional mai mult decât limita tolerabilă.

Spre deosebire de medicamente, suplimentele nu sunt destinate tratamentului, diagnosticării, prevenirii sau vindecării bolilor, potrivit FDA şi ca urmare cercetătorii au afirmat că este necesară o reglementare mai strictă în legătură cu suplimentele de stimulare a testosteronului pentru a proteja consumatorii.

În timp ce nimeni nu poate scăpa de efectele îmbătrânirii, Samplaski mai spune că există ceva ce pot face bărbaţii pentru a-şi rezolva problemele: "cel mai sigur şi mai eficient mod pentru bărbaţi de a creşte nivelul scăzut al testosteronului este de a vorbi cu un specialist în medicină sau un nutriţionist".

viewscnt