Malaria rezistentă la medicamente se răspândeşte în Asia de Sud-Est, generând temeri legaţi de o "potenţială situaţie de urgenţă globală în materie de sănătate", au constatat două noi studii.
Analizele realizate de cercetători avertizează că o tulpină rezistentă la mai multe medicamente a evoluat şi se răspândeşte în Thailanda, Cambodgia, Laos şi Vietnam.
Evoluţia tulpinilor rezistente din Asia de Sud-Est va avea "consecinţe dezastruoase", au spus cercetătorii. Practic, evoluţia bolii a făcut ineficient un medicament folosit până acum pe scară largă, ceea ce a condus la eşecuri de tratament la "rate alarmant de mari".
Medicamentele, dihidroartemisinină-piperaquină (DHA-PPQ), au atins în prezent o rată de eşec de 62% în vestul Cambodgiei, 27% în Cambodgia de nord-est, 53% în sud-vestul Vietnamului şi 87% în nord-estul Thailandei.
Tulpina originală a malariei rezistente s-a răspândit mai întâi în vestul Cambodgiei în 2008. De atunci, a evoluat şi s-a dezvoltat în mai multe subgrupe noi de paraziţi rezistenţi, au declarat autorii studiilor efectuate de mai multe institute, printre care Institutul Wellcome Sanger şi Universitatea din Oxford. De asemenea, cercetătorii au cerut ţărilor afectate să renunţe la utilizarea dihidroartemisininei-piperaquinei.
"Această tulpină rezistentă are un mare succes şi este capabilă să invadeze noi teritorii şi să dobândească noi proprietăţi genetice şi există riscul să se extindă în Africa, deoarece rezistenţa la chloroocină a avut loc în anii 1980, contribuind la milioane de decese", a declarat Olivo Miotto, cercetător la Universitatea din Oxford şi Institutul Wellcome Sanger.
Acum că medicamentul dihidroartemisinină-piperaquină nu mai funcţionează, ţările afectate trebuie să adopte tratamente alternative şi să accelereze eliminarea tulpinilor rezistente înainte de a se răspândi la nivel mondial, au avertizat autorii studiilor.
De-a lungul timpului au mai existat astfel de situaţii când tulpini noi ale paraziţilor au dezvoltat rezistenţă la medicamente, cel mai adesea în Asia de Sud-Est. În această regiune, malaria a devenit rezistentă la clorochină la sfârşitul anilor 1950 şi la artemisinin în ultimii ani.
Malaria, care este transmisă prin muşcătura ţânţarilor anofeli de sex feminin, poate fi prevenită şi tratată - totuşi, în fiecare an, aproximativ 435.000 de oameni mor de această boală.
Între 2000 şi 2015, a fost înregistrată o scădere cu 62% a deceselor cauzate de malarie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi o reducere cu 41% a numărului de cazuri.
Cu toate acestea, date mai recente sugerează că epidemia de malarie revine: un raport al OMS din 2018 a constatat creşterea semnificativă a cazurilor de malarie în 13 ţări şi că a exsitat o creştere de 2 milioane de cazuri la nivel global între 2016 şi 2017.
"Instrumentele pe care le avem sunt eficiente, dar medicamentele şi insecticidele se uzează, după 10, 20 de ani şi ţânţarii devin rezistenţi. Există o preocupare reală că în 2020, numărul cazurilor va creşte din nou", a declarat Adrian Hill, directorul Institutului Jenner de la Universitatea Oxford, citat de cnn. com.