Mai mulţi britanici au dezvoltat boli de inimă sau cancer gastric după o schimbare a reglementărilor privind limitele de sare din alimente, din 2011, care a oferit producătorilor mai multă libertate de a stabili şi monitoriza cantităţile din produse, arată un nou studiu.
Între 2003 şi 2010, aportul mediu de sare a scăzut anual cu 0,20 g pe zi la bărbaţi şi 0,12 g pe zi la femei, au aflat cercetătorii. Progresul a încetinit din însă 2011 până în 2014, după introducerea noilor măsuri mai relaxate de control, când aportul mediu anual de sare a scăzut cu doar 0,11 g pe zi la bărbaţi şi 0,07 g pe zi la femei
"Vechiul sistem a stabilit obiective independente pentru reducerea sării şi le-a monitorizat. A existat un stimulent pentru industria alimentară să reducă sarea din alimente, alături de unele campanii de sensibilizare a publicului şi de introducere a etichetării produselor alimentare", a declarat Anthony Laverty, autorul principal al studiului şi un cercetător în domeniul sănătăţii publice de la Imperial College din Londra, citat de Reuters.
După 2011, industria nu a fost la fel de strict controlată şi eforturile producătorilor de a reduce sarea din alimente pare să fi scăzut, se mai arată în concluziile studiului.
Sarea poate deteriora mucoasa stomacală, ceea ce poate duce uneori la cancer gastric, au descoperit cercetări anterioare. Prea multă sare este, de asemenea, legată de tensiunea arterială ridicată, un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale.
Folosind simulări pe calculator, cercetătorii au estimat modul în care schimbarea metodelor de control a cantităţii de sare din alimente a influenţat tiparele bolilor cauzate de consumul excesiv al acesteia.
Astfel, din 2011 până în 2018, încetinirea procesului de reducere a cantităţii de sare din alimente a fost responsabilă de aproximativ 9.000 de cazuri de boli cardiovasculare şi de 1.500 de cazuri de cancer gastric suplimentare faţă de cele care ar fi apărut dacă s-ar fi menţinut măsurile anterioare în domeniu.
Dacă politică actuală rămâne în vigoare, această poate provoca o suplimentare cu 26.000 de cazuri de boli cardiovasculare şi cu 3.800 de cazuri de cancer gastric între 2019 şi 2025, estimează cercetătorii.
Aceste cazuri suplimentare de boală cardiovasculară şi cancer au cauzat cheltuieli în valoare de aproximativ 160 de milioane de lire sterline (199,89 milioane de dolari) generate de costuri suplimentare de asistenţă medicală şi de pierderea productivităţii celor afectaţi de aceste boli.
Şi dacă politică actuală va continua, costurile suplimentare vor depăşi 1 miliard de lire sterline până în 2025.
Adulţii nu ar trebui să consume mai mult de 2.000 mg de sodiu pe zi, ceea ce reprezintă cantitatea de aproximativ 5 g sau o linguriţă de sare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cu toate acestea bărbaţii şi femeile din Marea Britanie consumă mult mai multă sare decât ar trebui: o medie de 9,1 g pe zi pentru bărbaţi şi 6,7 g pe zi pentru femei începând cu 2014, mai precizează autorii cercetării.