Melanomul poate apărea şi pe porţiuni de piele care nu sunt expuse la soare, avertizează medicii americani

Melanomul poate apărea şi pe porţiuni de piele care nu sunt expuse la soare, avertizează medicii americani

Timpul petrecut la soare fără protecţie creşte riscul de melanom, dar cancerul de piele potenţial mortal poate să apară chiar şi pe porţiuni din piele cu expunere minimă la soare, avertizează medicii.

”Melanoamele pot să apară oriunde pe corp, nu numai în zonele expuse la mult soare şi poate afecta pe oricine, indiferent de culoarea pielii”, a declarat dr. Kucy Pon pentru Reuters. Ea a spus că cel mai comun loc la bărbaţi este spatele, în timp ce la femei, piciorul.

Mai mult de 90% din melanoamele cu cele mai comune subtipuri genetice sunt cauzate de prea multă radiaţie ultravioletă, fie de lasoare, fie de la lămpile de soare, cum ar fi cele folosite în saloanele de bronzat, au mai precizat autorii.

Dar secventierea genomului melanoamelor pe părţile periferice ale corpului, cum ar fi palmele şi tălpile, precum şi suprafeţele mucoasei, au arătat că expunerea la soare nu este principalul motor de mutaţie, deşi poate juca un rol. În aceste cazuri, dezvoltarea cancerului poate fi mai apropiată de patogeneza cancerelor non-cutanate.

Pon a declarat că incidenţa melanomului a crescut în ultimii 30 de ani, cu aproximativ 192.300 de cazuri noi preconizate în SUA pentru 2019.

Alături de expunerea la soare, factorii de risc includ vârsta înaintată, aluniţele, în special cele atipice şi un istoric familial de melanom.

Primul semn al unui melanom este o aluniţă neobişnuită sau pistrui, a mai precizat Pon, dermatolog la Centrul de Ştiinţe ale Sănătăţii din Sunnybrook ,Toronto.

Dar leziunea poate să nu aibă deloc culoare şi este dificil de diagnosticat. Astfel la unul din fiecare 10 pacienţi cu melanom, aceste leziuni nepigmentate pot avea aspect roz, roşiatic, purpuriu, culoare normală a pielii sau în esenţă clare şi incolore, avertizează autorii cercetării.

Aceste melanoame atipice se aseamănă altor forme de cancer de piele sau, mai rău, pot fi confundate cu aluniţe benigne, cicatrici sau chisturi, care se pot dovedi periculoase, deoarece depistarea precoce a melanomului este critică.

Pon şi coautorul cercetării Robert Micieli mai adaugă că orice leziuni suspecte de melanom ar trebui să fie examinate de un dermatolog, în special leziunile cu următoarele caracteristici: asimetrie, neregularitate la margini, variaţie de culoare, diametru peste 6 mm şi evoluţie rapidă.

Pentru prevenţie, dermatologii recomandă folosirea frecventă a loţiunilor de plajă cu factor de protecţie decel puţin 30, cu spectru larg, precum şi îmbrăcămintea pentru protecţie solară şi pălăriile cu margini largi.

viewscnt