Migrena în timpul sarcinii ar putea fi asociată cu complicaţii pentru mame şi copii, susţin cercetătorii danezi

Migrena în timpul sarcinii ar putea fi asociată cu complicaţii pentru mame şi copii, susţin cercetătorii danezi

Femeile însărcinate cu dureri de cap cauzate de migrenă au mai multe şanse de a dezvolta complicaţii, iar copiii lor sunt expuşi unui risc mai mare de complicaţii la naştere, arată concluziile unui studiu larg, realizat în Danemarca.

Folosind registrele daneze, cercetătorii au identificat 22.841 de femei însărcinate ce sufereau de migrenă şi le-au comparat cu 228.324 femei însărcinate fără migrenă. Ei au descoperit astfel că migrena a fost asociată cu probleme de tensiune arterială, precum şi cu avortul spontan.

Iar nou-născuţii mamelor care sufereau de migrenă au fost mai susceptibili de a avea o greutate scăzutăla naştere , sindrom de detresă respiratorie şi convulsii febrile în comparaţie cu copiii mamelor fără migrenă.

Studiile anterioare relizate pe un eşantion mai mic de pacienţi au descoperit deja unele dintre rezultatele identificate de noua cercetare inclusiv hipertensiunea asociată sarcinii şi greutatea scăzută la naştere, dar constatările privind alte riscuri neonatale şi neurologice sunt noi, a declarat pentru Reuters, coautorul cercetării Nils Skajaa de la Universitatea Aarhus.

Migrena este mai frecventă la femeile mai tinere afectând până la 25% dintre femeile de vârstă reproductivă.

Folosind datele din Registrul Naţional al Pacienţilor din Danemarca şi din Registrul de Naşteri cercetătorii au evaluat sarcinile cuprinse între anii 2005 şi 2012.

Aproape 8% dintre femeile ce sufereau de migrenă au avut tulburări de hipertensiune asociate sarcinii şi 11,3% au suferit avorturi spontane, în timp ce aceste rate au fost de 5%, respectiv 10,3%, la femeile fără migrenă, se arată în concluziile studiului.

Printre bebeluşii născuţi de femeile cu migrenă 6,1% au avut greutate mai mică la naştere, comparativ cu 5,1% dintre copiii născuţi de mamele fără migrenă. Şi 25,4% dintre sarcinile mamelor cu migrenă au fost finalizate prin cezariană, în comparaţie cu 22,3% din sarcinile mamelor fără migrenă.

După contabilizarea altor factori care ar putea afecta rezultatele, cercetătorii au stabilit că femeile cu migrenă au avut un risc cu 50% mai mare de a dezvolta hipertensiunea asociată sarcinii şi cu un risc de a naşte un copil subpoderal cu 10% mai mare şi un risc de a fi neoite să nască prin cezariană cu 14% mai mare.

Femeile care au luat medicamente pentru migrenă nu au avut riscuri mai mari de rezultate negative comparativ cu cele cu migrena netratată, au mai afirmat autorii, sugerând că migrena, mai degrabă decât tratamentul acesteia, este asociată cu rezultatele adverse.

viewscnt