Un număr tot mai mare de startup-uri tehnologice utilizează inteligenţa artificială (AI) pentru a avansa cercetarea farmaceutică.
Compania americană de biotehnologie Iambic Therapeutics a prezentat marţi ceea ce consideră a fi un model inovator de AI care ar putea reduce drastic timpul şi banii necesari pentru dezvoltarea de noi medicamente.
Compania, care a obţinut anterior investiţii de la gigantul tehnologic Nvidia, a publicat detalii despre noul său model AI de descoperire a medicamentelor, denumit „Enchant”.
Modelul AI a fost antrenat pe baza unor serii mari de date preclinice, derivate din testele de laborator efectuate pe medicamente înainte ca acestea să fie testate vreodată pe oameni. Modelul a fost conceput pentru a estima modul în care un anumit medicament va funcţiona în cel mai timpuriu stadiu de dezvoltare.
Potrivit datelor oferite de companie, modelul a demonstrat un grad ridicat de acurateţe atunci când a estima cât de bine va absorbi organismul uman anumite medicamente, rezultatele fiind corelate cu rezultatele din lumea reală.
Compania americană cu sediul în San Diego, California, a declarat că modelul său a stabilit un nou punct de referinţă, cu un scor de predicţie a preciziei de 0,74. Prin comparaţie, modelele anterioare au atins doar 0,58.
Fred Manby, co-fondator şi director tehnologic al Iambic, a declarat pentru Reuters că cercetătorii care utilizează Enchant ar putea reduce la jumătate investiţiile necesare pentru dezvoltarea unor produse farmaceutice, deoarece ar putea vedea cât de probabil va fi succesul unui medicament în stadiul cel mai timpuriu.
„Costul introducerii unui produs pe piaţă este adesea cotat la aproximativ 2 miliarde de dolari, iar o mare parte din această sumă nu se referă la costurile programului, ci la ratele de eşec. Costurile de obţinere a unui produs până la un medicament comercializat derivă dintr-o şansă mare de eşec în stadiul final”, a spus el.
„Dacă se reuşeşte o îmbunătăţire de 10% în fiecare etapă a dezvoltării clinice, s-au înjumătăţi practic costurile, deoarece acestea se aplică cumulativ”, a explicat acesta.
Frances Arnold, care a câştigat Premiul Nobel pentru chimie în 2018 şi face parte din consiliul de administraţie al Iambic, a declarat pentru sursa citată că dezvoltarea reprezintă un progres major în utilizarea AI pentru descoperirea de medicamente.
Citând programul Google DeepMind, AlphaFold, care le-a adus recent dezvoltatorilor săi Premiul Nobel pentru chimie, Arnold a declarat că Enchant a abordat o provocare diferită în conducta de descoperire a medicamentelor.
„AlphaFold prezice structura 3D a modului în care o moleculă se leagă de o ţintă proteică, dar structura nu este suficientă”, a spus ea.
„Succesul unui medicament candidat este determinat de proprietăţile sale farmacocinetice, de eficacitate şi de toxicitate. Enchant abordează aceste provocări distincte şi importante”, a precizat câştigătoarea premiului Nobel.