O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit că celulele stem neuronale utilizează molecule care formează un complex numit STRIPAK pentru a se ”trezi” şi pentru a produce noi neuroni (celule nervoase) şi celulele gliale înconjurătoare din creier.
Este cunoscut că celulele din creierele noastre pierdute prin răni sau boală se regenerează cu greu şi în timp ce terapiile care utilizează celule stem neuronale promit înlocuirea celulelor pierdute, oamenii de ştiinţă trebuie să înţeleagă mai bine modul în care se comportă celule stem neuronale în creier pentru a dezvolta tratamente eficiente.
Acum, cercetările la nivel internaţional conduse de cercetătorii de la Universitatea Plymouth ajută la aruncarea unei lumini noi asupra mecanismelor utilizate de celule stem neuronale pentru a se ”trezi” - trecând de la starea lor inactivă obişnuită la una de acţiune.
Celule stem neuronale produc neuronii (celulele nervoase) şi celulele gliale înconjurătoare din creier. Întelegerea modului în care funcţionează celule stem neuronale ar putea deschide calea pentru ca terapiile să accelereze regenerarea celulelor neuronale şi gliale.
Noul studiu, realizat folosind muştele de fructe, Drosophila, arată că moleculele care formează un complex numit STRIPAK sunt esenţiale pentru a promova reactivarea în celule stem neuronale. STRIPAK (fosfatază şi kinază care interacţionată cu striatina) se găseşte în organisme de la ciuperci până la oameni, iar echipa l-a descoperit atunci când a comparat mesajele genetice ale celulelor stem neuronale latente şi reactivate.
Cercetătorii au descoperit apoi că componentele STRIPAK acţionează ca un comutator pentru a dezactiva starea de adormire şi pentru reactivarea celulelor stem neuronale.
Autorul principal, dr. Claudia Barros, de la Institute of Translational and Stratified Medicine de la Universitatea Plymouth, recunoaşte că există încă un drum lung până când aceste descoperiri pot fi transpuse în tratamentele umane. Dar ea explică pentru sciencedaily.com importanţa noiilor descoperiri:
”Acest studiu relevă faptul că moleculele STRIPAK sunt esenţiale pentru a permite reactivarea celulelor stem neuronale şi suntem foarte mulţumiţi de rezultate, dar suntem doar la început, lucrăm să ne extindem constatările şi să ne apropiem de ziua când tulpina neurală umană va putea fi controlată şi folosită în mod eficient pentru a facilita repararea daunelor cerebrale, sau chiar pentru a preveni cancerul de creier”.