Nivel ridicat al unui compus ce cauzează cancer în lichidele mentolate pentru ţigări electronice identificat în SUA

Nivel ridicat al unui compus ce cauzează cancer în lichidele mentolate pentru ţigări electronice identificat în SUA

Un compus ce cauzeză cancerul, interzis încă de anul trecut de instituţiile de reglementare americane să fie folosit ca aditiv alimentar a fost descoperit la niveluri posibil dăunătoare în lichidele mentolate pentru ţigări electronice, conform cercetătorilor. Descoperirile au fost publicate în jurnalul ”JAMA” şi au furnizat dovezi asupra eventualelor daune legate de ţigările electronice.

Oficialii federali din sănătate investighează bolile pulmonare cauzate de ţigări electronice legate de şase decese din SUA. Nivelurile de pulegonă, un constituent carcinogen al uleiului de mentă, inhalat de consumatorii de ţigări electronice, sunt de 1.000 de ori mai ridicate decât cele din ţigările normale mentolate, conform cercetătorilor de la Duke University School of Medicine.

Studiul a implicat şase tipuri de lichide pentru ţigări electronice ce conţin pulegonă. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a interzis utilizarea substanţei ca aditiv alimentar în urma unor petiţii din partea unor grupuri pentru protejarea mediului şi a sănătăţii.

”Regimul de reglementare al FDA pentru alimente este mult mai strict decât cel pentru ţigări electronice. În anii 1970, industria tutunului deja ştia că pulegona este dăunătore şi au recurs la alte arome sintetice”, a explicat co-autorul studiului Sven-Eric Jordt de la University Program in Environmental Health la Duke University School of Medicine, citat de Reuters

Pentru a calcula nivelurile acceptabile ale carcinogenilor în alimente, FDA ia în considerare cea mai mare cantitate pe care o pot consuma animalele fără a dezvolta tumori şi o împart la cantitatea estimată consumată pe zi. Numărul rezultant, numit ”marjă de expunere”, sau MOE – trebuie să fie de peste 10.000 mai mic pentru ca alimentul să fie considerat sigur de către agenţia de reglementare.

”FDA a decis că aportul unui carcinogen din alimente trebuie să fie de cel puţin 10.00 de ori mai mic decât doza maximă ce nu cauzează cancer în cazul animalelor. Ceea ce înseamnă că produsul este de 10.000 de ori mai sigur”, a explicat Jordt.

Din cele şase tipuri de lichide examinate, toate au avut un MOE de sub 10.000, au spus cercetătorii. În funcţie de ratele de consum, MOE a variat între 325 şi 6.012, iar pentru alte produse cu tutun ce nu se fumează, a variat între 549 şi 1.646. Cercetătorii au determinat că MOE pentru un lichid pentru ţigări electronice, V2 Menthol, a variat ître 3.084 şi 325, în funcţie de cantitatea consumată. Pentru acest exemplu, expunerea zilnică la pulgeonă a fost de 86, până la 1.608 mai ridicată prin consumul de ţigări electronice, în comparaţie cu ţigările normale mentolate.

Cercetătorii au notat că industria a minimizat nivelurie de pulegonă din arome din cauza problemelor legate de toxicitate.

Administraţia Trump a anunţat planuri de înlăturare a tuturor ţigărilor electronice aromate, oficialii atenţionând că aromele dulci fac milioane de copii să devină dependenţi de nicotină.

viewscnt