Femeile cu o formă mai puţin frecventă de cancer ovarian ar putea beneficia de noi medicamente. Experţii speră că tratamentul va schimba practica la nivel global pentru persoanele fără opţiuni de tratament în prezent.
O nouă combinaţie de medicamente oferă speranţă femeilor cu un tip de cancer ovarian care este foarte dificil de tratat, după un studiu clinic de succes.
Tumorile s-au micşorat sau nu au mai crescut la aproape una din trei femei (31%) cu cancer ovarian seros de grad scăzut, care nu răspunde bine la chimioterapie, atunci când au luat o combinaţie de avutometinib şi defactinib.
Medicamentele acţionează prin blocarea semnalelor care încurajează celulele canceroase să crească.
Rezultatele la pacientele care prezentau o mutaţie a genei KRAS au fost şi mai promiţătoare, la 44% dintre acestea tumora s-a micşorat.
Experţii sunt entuziasmaţi de rezultatele obţinute, şi speră ca tratamentul să schimbe practica la nivel mondial în ceea ce priveşte acest tip de cancer şi să ofere speranţă femeilor care nu au opţiuni de tratament sau care au, în prezent opţiuni limitate.
Cancerul ovarian seros de grad scăzut este un subtip rar de cancer ovarian, care afectează mai frecvent femeile tinere şi este mai rezistent la chimioterapie decât alte tipuri.
Multe persoane sunt diagnosticate atunci când cancerul s-a răspândit, iar în peste 70 % dintre cazuri, cancerul revine chiar şi după tratamentul standard.
„Acestea sunt rezultate semnificative din a doua fază a acestui studiu.Toxicităţile pentru pacienţi sunt mult mai scăzute, ceea ce înseamnă că efectele secundare sunt mai puţine decât în cazul unor tratamente convenţionale", a declarat pentru PA dr. Susana Banerjee, specialist în oncologie la Spitalul Royal Marsden NHS, care conduce studiile clinice.
Potrivit medicului, combinaţia de avutometinib şi defactinib promite un nou standard de îngrijire pentru persoanele cu cancer ovarian seros de grad scăzut recurent”.
„Acum căutăm să recrutăm paciente pentru studiul nostru de fază trei şi sperăm că rezultatele vor continua să arate rezultate mai bune pentru pacienţi”, a precizat la rândul său dr. Banerjee, care este şi profesor la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.
Rezultatele studiului clinic au arătat că, în cazul celor 115 persoane cu cancer ovarian seros de grad scăzut, 31% au prezentat micşorarea tumorilor, sau cancerul a încetat să mai crească în urma administrării medicamentelor, comparativ cu o rată de răspuns de 10% sau mai mică la chimioterapie sau terapii hormonale.
În cadrul studiului, doar unul din 10 pacienţi a renunţat la tratament, ceea ce înseamnă că majoritatea au putut tolera medicamentele şi orice efecte secundare.
Medicamentele sunt dezvoltate de compania biotehnologică Verastem Oncology.
Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea Societăţii Internaţionale de Cancer Ginecologic, desfăşurată între 16 - 18 octombrie în Dublin.