Noi progrese în cancerul colorectal

Noi progrese în cancerul colorectal

Cancerul colorectal este una dintre principalele cauze de deces cauzate de cancer la nivel mondial.  Ratele acestui cancer cresc într-un ritm alarmant mai ales în rândul adulţilor tineri, iar motivul din spatele numărului de diagnostice rămâne un mister medical. Cercetătorii speră că identificarea unor noi molecule de ARN îi va ajuta pe medici să estimeze dacă cancerul colorectal  al unui pacient va recidiva sau nu.

Un studiu condus de Universitatea Otago (Ōtākou Whakaihu Waka), din Noua Zeelandă,  ar putea permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii să separe pacienţii cu cancer colorectal, care se prezintă într-un stadiu incipient, în grupuri care vor dezvolta sau nu metastaze şi recidive ale bolii.

Autorul principal Holly Pinkney, doctorand la Departamentul de Biochimie, spune că asta ar duce la rezultate mai bune ale tratamentului, deoarece pacienţii cu risc ridicat ar primi chimioterapie suplimentară, în timp ce cei cu risc scăzut ar evita supratratamentul.

„În prezent, nu avem un marker de prognostic bun pentru a ajuta medicii să decidă dacă un pacient cu o boală în stadiu incipient trebuie doar să i se îndepărteze tumora sau dacă are nevoie şi de chimioterapie suplimentară dacă, de exemplu, cancerul este deosebit de agresiv şi susceptibil de a provoca recidive mai târziu”, a declarat ea miercuri, într-un comunicat al universităţii.

Studiul, publicat în npj Precision Oncology, a folosit ţesuturile pacienţilor din Cohorta de cancer colorectal Dunedin.

Cercetătorii au identificat trei tipuri de ARN lung necodificator (ARNlnc) care au fost găsiţi numai în celulele canceroase şi în niciun ţesut sănătos al organismului.

Autorii studiului spun că nivelurile ridicate ale acestor ARNlnc au fost asociate cu rezultate mai proaste pentru pacienţi, ceea ce înseamnă că acestea au potenţialul de a fi predictori ai prognosticului pacienţilor.

Laboratorul a folosit câteva tehnologii interesante pentru a face această cercetare, inclusiv transcriptomica spaţială - utilizând o imagine a tumorii drept hartă pentru a vedea exact unde genele sunt oprite sau activate - şi inteligenţa artificială (AI), pentru a ne ajuta să estimăm ce tipuri de celule sunt prezente în tumori.

„Dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi cartografierea spaţială a tumorilor sau AI pentru a face predicţii cu privire la diferite părţi ale tumorii, au fostt importante în această cercetare şi evidenţiază modul în care noile evoluţii ştiinţifice pot fi valorificate pentru cercetarea cancerului”, a precizat Holly Pinkney.

Cancerul colorectal reprezintă 10 % din totalul deceselor cauzate de cancer la nivel mondial şi a fost a doua cea mai frecventă formă de deces prin cancer în Statele Unite în 2022.

Noua Zeelandă, în special regiunea de sud, are rate foarte ridicate de cancer intestinal, evoluţiile clinice fiind considerate o prioritate pentru această boală.

viewscnt