Un medicament obişnuit s-a dovedit promiţător în ceea ce priveşte prelungirea duratei de viaţă. Oamenii de ştiinţă spun că medicamentul, utilizat în tratamentul cancerului şi al reproducerii, ar putea deschide calea pentru noi tratamente anti-îmbătrânire.
Noi cercetări ale biologilor de la Colegiul de ştiinţe Dornsife (USC), a Universităţii din California, arată că un medicament cunoscut mai ales pentru utilizarea sa în întreruperea sarcinilor timpurii, ar putea, de asemenea, să prelungească durata de viaţă. Descoperirile ar putea deschide calea pentru tratamente anti-îmbătrânire.
Medicamentul mifepristonă, care este utilizat şi pentru tratarea sindromului Cushing (totalitatea semnelor şi simptomelor pe care le determină excesul de cortizol în organism) şi a anumitor tipuri de cancer, a atras atenţia oamenilor de ştiinţă care explorează modalităţi de a promova o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.
Într-un studiu bazat pe musculiţele de fructe, laboratorul de ştiinţe biologice la USC Dornsife, a comparat efectele mifepristonei cu rapamicina, un medicament care a demonstrat capacitatea de a creşte durata de viaţă a unei varietăţi de animale.
Studiul, publicat în revista Fly, pe 23 octombrie, a arătat că ambele medicamente au prelungit în mod independent durata de viaţă a musculiţelorr de fructe. În mod interesant, combinarea celor două medicamente nu oferă beneficii suplimentare şi a redus uşor durata de viaţă, sugerând că ambele acţionează prin aceeaşi cale biologică.
Pentru a înţelege cum cele două medicamente ar putea prelungi durata de viaţă, cercetătorii s-au concentrat asupra mitofagiei.
Mitrofagia este ca un proces de „curăţare” celulară în care mitocondriile deteriorate sau disfuncţionale - producătorii de energie ai celulei - sunt descompuse şi reciclate. Deteriorarea mitofagiei a fost legată de îmbătrânire şi de bolile legate de vârstă, în timp ce creşterea mitofagiei este considerată a fi un factor al efectelor rapamicinei de prelungire a vieţii.
Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să măsoare neinvaziv mitofagia la musculiţele de fructe. Ei au constatat că mifepristona a crescut mitofagia în aceeaşi măsură ca rapamicina.
„Testul de mitofagie in vivo neinvaziv este nou, iar constatările noastre sugerează că îmbunătăţirea sănătăţii mitocondriale ar putea fi esenţială pentru modul în care ambele medicamente extind durata de viaţă”, declară autorii într-un comunicat.
Faptul că mifepristona - un medicament deja aprobat pentru diverse utilizări medicale - poate stimula mitofagia indică potenţialul său ca tratament anti-îmbătrânire, a adăugat Tower, ale cărui cercetări anterioare au arătat beneficiile anti-îmbătrânire ale medicamentului.
Întrucât este deja aprobat, reorientarea medicamentului pentru studii clinice anti-îmbătrânire ar putea fi mai rapidă, accelerând potenţial dezvoltarea de noi terapii de longevitate.
Cercetările viitoare vor trebui să determine dacă efectele observate la musculiţele de fructe pot fi reproduse la om, spun autorii studiului. Dacă da, mifepristona ar putea oferi o modalitate relativ accesibilă şi sigură de a reduce declinul celular legat de vârstă, deschizând calea pentru alte terapii care îmbunătăţesc sănătatea mitocondrială pentru a susţine longevitatea.
Foto: O singură Drosophila adultă vie care exprimă reporterul mito-QC pentru mitofagie. Un raport mai mare între roşu şi verde indică o mitofagie mai mare. Credit: John Tower/USC Dornsife Colegiul de Litere, Arte şi Ştiinţe, octombrie 2024.