Unul dintre obiectivele cercetării în imunoterapie este căutarea de noi antigene specifice tumorilor, care pot activa răspunsul imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase fără a afecta ţesutul sănătos.
Recent publicat în Clinical Cancer Research, un studiu condus de grupul de imunologie tumorală şi imunoterapie din cadrul Institutului Oncologic Vall d'Hebron, din Barcelona, a testat peste 500 de peptide (secvenţe de aminoacizi) derivate din proteine necanonice, ca antigene tumorale candidat, care ar putea fi recunoscute de celulele T menite să activeze un răspuns imunitar la pacienţi.
Rezultatele studiului demonstrează că există regiuni ale genomului, considerate anterior ca fiind necodificatoare, care, de fapt, sunt codificatoare.
Celulele din corpul nostru au proteine prezente pe membrane, cunoscute sub numele de HLA-I. Aceste molecule se leagă de peptide şi le prezintă pe suprafaţa celulară. Unele dintre acestea sunt recunoscute de limfocite (celulele T) şi declanşează un răspuns imunitar împotriva celulelor canceroase.
Utilizând imunopeptidomica, cercetătorii au identificat peptide existente pe HLA-I în liniile celulare tumorale derivate de la pacienţi cu melanom, cancer ginecologic şi cancere de cap şi gât.
Ei au descoperit peste 500 de peptide derivate din proteine necanonice ca antigene tumorale candidate.
Pentru a determina rolul peptidelor necanonice în supravegherea imunitară, cercetătorii au evaluat prezenţa răspunsurilor spontane preexistente ale celulelor T la pacienţii cu cancer, vizând antigene tumorale necanonice, precum şi alţi candidaţi convenţionali.
Ei au observat că un procent ridicat de antigene convenţionale candidate au fost recunoscute de celulele T ale pacienţilor, dar nu au constatat nicio recunoaştere a antigenului receptor de celule T a celor 507 candidaţi necanonici.
Această constatare este importantă, spun autorii studiului.
„Până în prezent, cercetările privind proteinele necanonice cu ajutorul instrumentelor bioinformatice au sugerat că am putea identifica o nouă sursă de antigene tumorale care pot fi ţintite pentru a activa în mod spontan un răspuns antitumoral la pacienţi", explică autorul corespondent Alena Gros, care a condus echipa de cercetare.
„În ciuda faptului că aceste peptide nu au declanşat un răspuns al celulelor T la pacienţii cu cancer, am căutat să stabilim dacă este posibil să selectăm în laborator celule T cu receptori care recunosc în mod specific aceste peptide, ceea ce ne-ar permite să le exploatăm ca imunoterapie la pacienţi", spune Maria Lozano-Rabella, cercetător postdoctoral în cadrul grupului şi prim autor al prezentului studiu.
Rezultatele actuale descriu trei receptori de celule T specifici pentru trei liganzi tumorali HLA-I necanonici ca noi antigene şi potenţiale ţinte terapeutice, spune Gros.
După selectarea şi amplificarea populaţiilor de celule T cu aceşti receptori în laborator, cercetătorii au evaluat modelul de specificitate tumorală a celor trei antigene candidat pentru a se asigura că acestea recunosc celulele tumorale, şi nu declanşează un răspuns imunitar împotriva celulelor sănătoase.
Pentru a face acest lucru, cercetătorii au cocultivat populaţiile de celule T selectate cu linii de celule tumorale provenite de la pacienţi şi linii de celule sănătoase.
„Am observat că una dintre peptidele necanonice candidate a provocat un răspuns al celulelor T la diferite linii de celule tumorale, dar nu a vizat celulele normale", precizează Maria Lozano-Rabella.
Cercetătorii vor continua să investigheze potenţiala sa utilizare ca ţintă terapeutică la pacienţii cu cancer
Echipa a evidenţiat că există proteine necanonice HLA comune diferitelor tipuri de tumori, cu un model promiţător de specificitate tumorală, şi au identificat receptori specifici ai celulelor T pentru aceste peptide.
Deşi descoperirile sugerează o contribuţie limitată a proteinelor necanonice la imunosupravegherea cancerului, ele reprezintă un prim pas spre exploatarea potenţialului lor în dezvoltarea strategiilor în oncologie bazate pe imunitate, sunt concluziile autorilor studiului.