Noile terapii personalizate ar putea transforma modul de tratare a cancerului

Noile terapii personalizate ar putea transforma modul de tratare a cancerului

Un proiect clinic la scară largă ar putea oferi o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor de imunoterapie şi ar putea duce la diagnosticări mai timpurii.

Oamenii de ştiinţă au demarat un studiu clinic pe scară largă al noilor terapii personalizate împotriva cancerului, care ar putea oferi clinicienilor o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor.

Timp de patru ani, parteneriatul, în valoare de peste 10 milioane de euro, dintre centrul biomedical Institutul Francis Crick, din Londra, cinci trusturi din Marea Britanie, din cadrul Sistemului Naţional de Sănătate britanic (NHS), organizaţii caritabile şi companii din domeniul bioştiinţei va examina eficacitatea noilor tratamente de imunoterapie, explorând noi modalităţi de a detecta cancerul.

Programul face parte din mai multe proiecte noi de cercetare care au primit undă verde din partea Departamentului pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie, ca parte a unei finanţări de peste 140 de milioane de euro care va crea cinci noi centre în Regatul Unit pentru a dezvolta noi tehnologii în domeniul sănătăţii, inclusiv scanere mai ieftine, diagnosticarea cancerului prin inteligenţă artificială (AI) şi testarea mai rapidă a noilor medicamente prin microdozare.

Studiul Manifest, condus de Institutul Crick, va examina tumori şi probe de sânge de la 3.000 de pacienţi care au suferit de cancer în încercarea de a identifica biomarkeri - cum ar fi gene, proteine sau molecule - care ar putea indica dacă cineva are un cancer nedetectat sau dacă boala ar putea reveni.

Studiul ar putea face ca noile tratamente de imunoterapie împotriva cancerului să fie mai eficiente.

Imunoterapia este considerată o formă promiţătoare de tratament al cancerului , deoarece stimulează sistemul imunitar al pacientului să distrugă tumorile, faţă de abordările chirurgicale, sau radioterapiei şi chimioterapiei.

Dr. Samra Turajlic, şefa grupului clinic la Institutul Crick şi medic oncolog la spitalul Royal Marsden, tratează melanomul, un cancer de piele, de aproape 20 de ani.

„Când am început, oamenii mureau de melanom avansat, de obicei în decurs de şase luni”, a declarat ea într-un comunicat al Institutului Crick. Acum, mai mult de jumătate dintre persoanele cu melanom avansat care primesc imunoterapie supravieţuiesc timp de cel puţin 10 ani.

Există însă o problemă spune oncologul. „Nu ştim cine va beneficia şi cine va avea doar efecte secundare”. Iar imunoterapiile au fost descoperite până acum doar pentru a funcţiona împotriva anumitor tipuri de cancer.

Proiectul Manifest se va concentra pe patru dintre acestea: melanomul, cancerul renal, cancerul de vezică urinară şi cancerul de sân triplu negativ.

„Vrem să folosim biomarkerii pentru a vedea dacă tratamentul va funcţiona sau nu”, a precizat dr. prof. Turajlic.

A existat o explozie de tratamente de imunoterapie în întreaga lume, dar studiile sunt adesea efectuate pe o scară atât de mică încât medicilor le poate fi greu să ştie care va fi eficient pentru anumiţi pacienţi. Biomarkerii oferă o potenţială soluţie.

„Credem că niciun biomarker unic nu ne va da cu adevărat răspunsul, deoarece există o complexitate uriaşă în interacţiunea dintre cancer şi sistemul imunitar, aşa că vom lua un număr foarte mare de măsurători de la pacienţi: mostre de tumori, sângele pacienţilor, din microbiom, şi le vom combina într-un test pentru a înţelege care are cea mai mare putere de predicţie. Acest lucru nu a mai fost făcut până acum la scară largă”, a explicatul oncologul britanic.

Alte investiţii la cinci centre create de Cercetare şi Inovare UK includ instrumente portabile de imagistică pentru a ajuta chirurgii să identifice cancerele şi să îndepărteze tumorile, precum şi o nouă reţea de date de patologie digitală, din sistemul de sănătate de stat (NHS), care va pune în comun datele pentru ca echipele de cercetare să aibă acces la acestea.

„Cancerul este o boală devastatoare care a afectat fiecare familie din Regatul Unit, inclusiv pe a mea”, a declarat Peter Kyle, secretarul pentru ştiinţă şi tehnologie.

Aceste „inovaţii uimitoare ... ar putea transforma modul în care tratăm această boală îngrozitoare şi ar da speranţe celor care se confruntă cu ea”, putând pune companiile britanice în fruntea industriilor emergente profitabile, a specificat el.

Echipa va recruta, de asemenea, alţi 3.000 de pacienţi prin parteneriate cu Royal Marsden şi Institutul de cancer Barts, din Londra, Christie din Manchester, NHS Lothian din Edinburgh şi Spitalele universitare Cambridge. Printre alţi parteneri se numără Cancer Research UK Biomarker Centre din Manchester şi IMU Biosciences.

viewscnt