Atunci când un pacient are nevoie de o nouă valvă cardiacă, înlocuitorii actuali, mecanici şi biologici, au fiecare puncte forte şi slabe. Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Colmbia Britanică (UBC), din Canada a găsit o modalitate de a valorifica punctele forte ale ambelor tehnologii într-un mod care ar putea schimba şi salva vieţile multor pacienţi.
Dr. Hadi Mohammadi şi colegii săi, cercetători din cadrul Laboratorului de performanţă a valvelor cardiace de la UBC Okanagan, se concentrează pe dezvoltarea noilor generaţii de valve cardiace artificiale.
Ultima lor lucrare, denumită iValve, este cea mai avansată de până acum şi combină cele mai bune tehnologii - mecanică şi biologică - cu ţesut provenit de la animal sau om - atunci când vine vorba de înlocuirea valvelor cardiace.
„Valvele protetice biologice funcţionează, în general, mai bine decât valvele mecanice datorită formei lor, dar durează doar 15-20 de ani în medie, ceea ce ar necesita o altă înlocuire. Valvele mecanice pot dura o viaţă întreagă, dar nu funcţionează la fel de bine ca valvele tisulare, impunând pacienţilor să ia anticoagulante zilnic”, explică dr. Mohammadi într-un comunicat.
„Am produs o nouă valvă cardiacă artificială care combină cele două - oferind performanţa valvelor de ţesut biologic cu durabilitatea de lungă durată a valvelor mecanice. Credem că această valvă protetică ar putea face viaţa mai uşoară şi mai sigură pentru pacienţi”, adaugă el.
Reuşita a fost posibilă printr-o colaborare internaţională cu ViVitro Labs. Cercetarea a fost publicată în numărul din luna septembrie a Journal of Biomechanics.
„Aceasta este singura valvă de acest tip care a fost proiectată şi construită în Canada”, notează dr. Mohammadi. „Suntem incredibil de mândri de această reuşită, un exemplu al inovaţiei inginereşti a UBC Canada”.
Dr. Hadi Mohammadi de la UBCO şi cea mai recentă inovaţie a sa - o valvă cardiacă artificială care combină cele mai bune tehnologii biologice şi mecanice - care ar putea în cele din urmă să depăşească performanţele valvelor actuale. Credit: Universitatea Columbia Britanică, Canada, septembrie 2024
Dr. Mohammadi spune că, deşi valvele cardiace mecanice sunt utilizate de mult timp, provocarea de lungă durată a fost perfecţionarea tehnologiei pentru cele mai mici inimi, cele ale nou-născuţilor.
„Ceea ce este deosebit de interesant la iValve este faptul că a fost concepută special pentru aplicaţii cu frecvenţă cardiacă ridicată, cum ar fi la pacienţii pediatrici”, explică dr. Mohammadi.
Acum, că prototipul lor funcţionează bine în testele mecanice de laborator, cercetătorii îl vor supune unor teste clinice şi pe animale. Dacă totul merge bine, ei speră că iValve ar putea fi gata pentru testele la oameni în termen de doi ani. Între timp, cercetătorii vor folosi noile tehnologii pentru a perfecţiona noile valve artificiale.
„Această valvă este concepută pentru a permite fluxul de sânge către aortă, care este cea mai mare arteră a corpului şi vasul de sânge care transportă sânge bogat în oxigen de la inimă în tot corpul”, explică dr. Mohammadi.
„În continuare, vom lua ceea ce am învăţat şi vom dezvolta una pentru valva mitrală. Această valvă este responsabilă de asigurarea curgerii sângelui din atriul stâng către ventriculul stâng. De asemenea, se asigură că sângele nu curge înapoi între cele două camere”.
Laboratorul canadian a demonstrat că iValve poate oferi beneficiile structurale ale unei valve cardiace mecanice şi poate dura întreaga viaţă a unui pacient, oferind în acelaşi timp performanţe hemodinamice îmbunătăţite, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire a modului în care sângele curge prin vase.
Noua iValve ar putea însemna, de asemenea, o îmbunătăţire majoră a stilului de viaţă pentru aceşti pacienţi care suportă o terapie de rutină anticoagulantă regulată, care le poate creşte riscul de sângerări grave, cheaguri de sânge sau leziuni ale ţesuturilor şi organelor dacă fluxul sanguin este împiedicat, au mai precizat inovatorii canadieni.
Foto articol: Vederi izometrice redate ale iValve sunt prezentate în poziţiile A) închis şi B) deschis. Credit: Journal of Biomechanics (2024).