Terapia cu radionuclizi a avut rezultate pozitive în încetinirea extinderii celulelor tumorale diseminate (DTC) în faza timpurie a cancerului de sân într-un studiu realizat pe animale în laborator, sugerând că ar putea reprezenta o opţiune ca terapie adjuvantă în cancerul mamar.
Studiul, realizat de cercetători americani şi suedezi şi prezentat recent în numărul din luna ianuarie a publicaţiei ştiinţifice Journal of Nuclear Medicine, arată că un compus radiofarmaceutic ce emite particule alfa – denumit 223RaCl2 - reuşeşte să ţintească atât celulele atinse de radiaţie, cât şi din afara câmpului de radiaţii.
Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer la femei în ţările dezvoltate. În prezent, rata de supravieţuire este ridicată, însă 20% dintre pacientele ce supravieţuiesc după 5 ani dezvoltă forme metastatice la 5-10 ani după tratament.
Formarea de metastaze implică tumori circulante, care “scapă” din tumorile primare şi ajung în sistemul circulator. Potrivit cercetătorilor, celulelor tumorale diseminate pot susţine în mod activ proliferarea şi dezvoltarea de macrometastaze sau pot rămâne în stare latentă pentru mai mulţi ani înainte să devină active.
“Pe fondul revigorării interesului pentru terapiile cu emiţători de particule alfa şi potenţialul lor în sterilizarea DTC, studiul nostru a încercat să determine dacă efectul bystander (efectul trecătorului) joacă un rol în terapia cu 223RaCl2 şi, dacă da, dacă poate fi controlat pentru a trata DTC înainte de progresia bolii”, au explicat dr. Roger W. Howell şi colegii săi de la Rutgers New Jersey Medical School, Universitatea din Florida şi Universitatea din Göteborg, citaţi de sciencedaily.com.
În cadrul studiului, cercetătorii au administrat femelelor de şoareci doze de 600 kBq/kg radionuclizi 223RaCl2 pentru a crea condiţii bystander înainte de inocularea celulelor tumorale.
După 24 de ore, şoarecilor li s-a administrat celule tumorale (celule tumorale umane de cancer de sân ER pozitiv şi triplu-negativ) în compartimentul măduvei tibiei.
Intensitatea bioluminiscenţei celulelor tumorale inoculate a fost apoi măsurată în ziua următoare şi apoi după o săptămână.
Analiza realizată de cercetători a indicat că particulele alfa emise de 223RaCl2 au avut un efect semnificativ de încetinire a dezvoltării tumorilor pentru ambele tipuri de cancer - ER pozitiv şi triplu-negativ.
Potrivit cercetătorilor, studiul a demonstrat că metoda poate fi folosită cu succes, ca terapie adjuvantă la anumiţi pacienţi cu cancer de sân în fază timpurie, pentru sterilizarea celulelor DTC inactive sau cu extindere lentă.