Nouă tipuri de plastic, identificate în intestinele umane de către cercetătorii austrieci

Nouă tipuri de plastic, identificate în intestinele umane de către cercetătorii austrieci

Particule mici de plastic pot intra în corpul uman prin aerul pe care îl respirăm şi prin alimentele pe care le consumăm, atestă un nou studiu realizat de cercetătorii austrieci.

Oamenii de ştiinţă, care au examinat probe de scaun de la opt persoane din diverse zone geografice de pe glob, au descoperit că toate conţineau bucăţi de plastic.

"Această mică serie de cazuri prospective a arătat că diverse microplastice erau prezente în scaunul uman şi niciun eşantion nu este lipsit de acestea. Sunt necesare studii mai mari pentru a valida aceste constatări şi este urgentă cercetarea privind originile microplasticelor ingerate de oameni, potenţialul de absorbţie intestinală şi efectele asupra sănătăţii umane", a declarat dr. Philipp Schwabl de la Universitatea Medicală din Viena, citat de Reuters.

Pentru a avea o idee despre cât de răspândită ar putea fi ingestia de plastic, cercetătorii au ales opt ​​voluntari care erau dispuşi să ţină un jurnal alimentar timp de o săptămână şi apoi să trimită o probă de scaun pentru analiză.

Voluntarii studiului au provenit din întreaga lume: Japonia, Rusia, Olanda, Regatul Unit, Italia, Polonia, Finlanda şi Austria. Jurnalele lor alimentare au arătat că toţi au avut posibilă expunere din plastic prin ambalaje şi sticle. Niciunul dintre voluntari nu a fost vegetarian. Şase din cei opt consumaseră peşte oceanic.

Probele de scaun au fost testate la Agenţia de Mediu Austria pentru 10 tipuri de plastic cu o procedură analitică recent dezvoltată. În nouă probe de scaun s-au găsit până la nouă materiale plastice diferite, cu bucăţi cu dimensiuni cuprinse între 50 şi 500 micrometri.

Cele mai frecvente materiale plastice găsite au fost polipropilena şi polietilen tereftalatul. Probele au conţinut, în medie, 20 de particule microplastice la 10 g de scaun.

Cercetătorii au identificat particulele mai ales sub formă de fragmente şi filme şi mai rar ca sfere sau fibre.

Oamenii de ştiinţă nu au putut stabili de unde provin microplasticele sau cum au fost ele ingerate. Dar, pentru că au existat diferite tipuri de plastic, cercetătorii bănuiesc că există surse multiple, de la procesarea alimentelor şi ambalaje la crustacee şi sare de mare.

De asemenea, cercetătorii nu ştiu cum bucăţile de plastic ingerate ar putea afecta sănătatea, dar cel puţin la animale microplasticele şi nanoplasticele ingerate se pot transfera în ţesuturi gastrointestinale sau alte organe şi pot provoca efecte potenţiale dăunătoare asupra sănătaţii, au mai precizat autorii cercetării.

viewscnt