Nucile oferă protecţie împotriva colitei ulcerative arată concluziile unui studiu realizat în SUA

Nucile oferă protecţie împotriva colitei ulcerative arată concluziile unui studiu realizat în SUA

Consumul de nuci ar putea oferi protecţie împotriva colitei ulcerative, conform unui nou studiu realizat de specialiştii de la University of Conneticut  şi Texas A&M University, publicat în jurnalul ”Nutrients”.

Prin mulţimea lor complexă de compuşi naturali şi fitochimicale, nucile furnizează o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv protecţia împotriva inflamaţiei şi cancerului de colon.

Colita ulcerativă este o formă de boală inflamatorie intestinală, caracterizată de inflamaţia cronică a tractului gastrointestinal. În 2015, un număr estimat de 3 milioane de adulţi din SUA au fost diagnosticaţi cu o formă de boală inflamatorie intestinală, fie boala lui Crohn fie colita ulcerativă, conform Centers for Disease Control.

Studiul din prezent, condus de dr. Daniel Rsenberg, a evaluat efectele suplimentării dieteei cu nuci la şoarecii de laborator cu colită în cazul cărora traumele mucozale din colon au fost induse de agentul ulcerogenic sulfat de sodiu dextran. Pe parcursul studiului, nucile au reprezentat 14 procente din dieta zilnic, echivalentul a 20-25 de nuci pentru un om.

Când şoarecilor li s-au dat nuci pentru aproximativ două săptămâni, au suferit mult mai puţine traume în colonul lor în timpul unui episod de colită ulcerativă şi procesul de reparaţie a mucoasei din colon a părut să fie sporit în timpul suplimentării alimentaţiei cu nuci. Procesul este o pre-condiţionare a colonului prin ingestia nucilor. Chiar dacă nu a determinat dacă colonul astfel pregătit a rezistat daunelor iniţiale ulcerogenice sau a facilitat reparaţia daunelor, exdinderea acestora la şoarecii trataţi cu nuci a fost mult mai micţ decât în cazul şoarecilor netrataţi, se mai arată în concluziile cercetării.

Mai mult, atunci când au fost evaluate schimbările metaboliţilor din fecale - după două săptămâni în care au mâncat nuci - s-au observat mai multe modificări. Această descoperire suplimentară a arătat unele schimbări ale metaboli?ilor ce ar putea fi cheia înţelegerii modului prin care nucile ar putea fi metabolizate şi ar lucra în colon.

”Continuă munca pentru a înţelege dacă acele schimbări metabolice sunt parte a protecţiei. Nu sugerăm că persoanele cu colită ulcerativă să fie menţinute la o dietă cu un consum mare de nuci. Dar, sperăm că vom fi capabili să determinăm compuşii activi - nutrienţii, fitochimicalele - din nuci, ce oferă protecţie”, a delarat Rosenberg, citat de sciencedaily.com.

Pentru a înŢelege impactul suplimentării consumului de nuci asupra oamenilor, în prezent, cercetătorii efectuează un nou studiu în cadrul căruia participanţii consumă 60 de grame de nuci zilnic timp de trei săptămâni înainte de o colonoscopie programată, urmând ca oamenii de ştiinţă să analizeze metaboliţii şi microbiota intestinală a participanţilor şi să le evalueze biomarkerii.

viewscnt