Facultatea de Ştiinţe Biologice Charlie Dunlop a Universităţii Irvine din California (UC Irvine) a publicat luni un studiu în revista Nature Neuroscience, care dezvăluie informaţii remarcabile despre creierul uman în timpul sarcinii. Această cercetare prezintă prima hartă cuprinzătoare a modului în care creierul uman suferă modificări neuroanatomice pe parcursul sarcinii şi ulterior.
Sarcina declanşează schimbări vaste în corpul unei femei - hormonale, cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale, urinare şi multe altele.
Şi, după cum arată un nou studiu, creierul suferă şi el schimbări majore, unele trecătoare în timp ce altele sunt de mai de lungă durată.
Cercetătorii de la UC Irvine au cartografiat pentru prima dată schimbările care se produc pe măsură ce creierul unei femei se reorganizează ca răspuns la sarcină.
Oamenii de ştiinţă au efectuat mai mult de 26 de scanări ale creierului, începând cu trei săptămâni înainte de concepţie, de-a lungul celor nouă luni de sarcină şi încă doi ani după naştere.
Studiul a documentat o scădere generalizată a volumului de materie cenuşie corticală, zona încreţită care cuprinde stratul cel mai exterior al creierului, precum şi o creştere a integrităţii microstructurale a materiei albe situată mai adânc în creier.
Ambele modificări au coincis cu creşterea nivelului hormonilor estradiol şi progesteron.
Materia cenuşie este compusă din corpurile celulare ale celulelor nervoase ale creierului. Materia albă este alcătuită din mănunchiurile de axoni - fibre lungi şi subţiri - ale celulelor nervoase care transmit semnale în conexiuni pe distanţe lungi prin creier.
Studiul, primul de acest gen, s-a bazat pe un singur subiect: Elizabeth Chrastil, specialist neurolog specialist la UC Irvine, şi coautor al studiului, o mamă care a născut pentru prima dată un băiat sănătos, în vârstă acum de 4 ani şi jumătate. Chrastil în prezent în vârstă de 43 de ani avea 38 de ani în timpul studiului.
Oamenii de ştiinţă au declarat într-un comunicat că, de la finalizarea studiului, au observat acelaşi model la alte câteva femei însărcinate care au fost supuse unor scanări ale creierului în cadrul unei iniţiative de cercetare aflată în curs de desfăşurare, denumită Proiectul creierului matern. Ei îşi propun să extindă numărul cazurilor observate până la câteva sute.
Studiul a constatat că, în timp ce volumul materiei cenuşii a scăzut în anumite regiuni, integritatea materiei albe - esenţială pentru comunicarea creierului - a crescut în timpul sarcinii, pentru a reveni la nivelurile iniţiale după naştere.
Această descoperire, posibilă datorită imagisticii de precizie avansate, indică un nivel de plasticitate a creierului despre care se credea anterior că nu există la vârsta adultă.
Una dintre cele mai importante provocări ale studiului a fost marea complexitate a urmăririi şi analizei schimbărilor structurale ale creierului pe o perioadă atât de lungă, au precizat cercetătorii americani.
„Este destul de şocant că în 2024 nu avem aproape nicio informaţie despre ce se întâmplă în creier în timpul sarcinii. Această lucrare (de cercetare) deschide mai multe întrebări decât răspunsuri, iar noi doar zgâriem suprafaţa acestor întrebări”, a menţionat Chrastil într-un comunicat.
Scanările au arătat o reducere medie de aproximativ 4% a materiei cenuşii în aproximativ 80% din regiunile creierului studiate. O mică revenire după naştere (postpartum) nu a readus volumul la nivelurile anterioare sarcinii.
Scanările au arătat, de asemenea, o creştere de aproximativ 10 % a integrităţii microstructurale a materiei albe, o măsură a sănătăţii şi calităţii conexiunilor dintre regiunile creierului, cu un vârf la sfârşitul celui de-al doilea trimestru şi la începutul celui de-al treilea trimestru, apoi revenind la starea anterioară sarcinii după naştere.
Implicaţiile acestor descoperiri sunt vaste. Dincolo de extinderea cunoştinţelor asupra adaptărilor creierului matern, această cercetare deschide noi uşi pentru abordarea problemelor de sănătate mintală postpartum şi a altor tulburări neurologice legate de sarcină.