Cercetătorii de la Universitatea americană Columbia au identificat o nouă terapie pentru anihilarea şi ameliorarea tumorilor cancerului de vezică urinară.
Un nou studiu efectuat pe şoareci de către cercetătorii de la Centrul de cancer Herbert Irving Comprehensive (HICCC), din cadrul Universităţii Columbia, a identificat o combinaţie de medicamente promiţătoare pentru tratamentul cancerului de vezică urinară invaziv muscular.
Rosiglitazona plus trametinib au funcţionat împreună nu numai pentru a induce moartea celulelor tumorale, ci şi pentru a schimba celulele tumorale agresive către un subtip molecular mai benign.
Echipa de cercetare, condusă de Cathy Lee Mendelsohn, de la HICCC, speră să avanseze către studii clinice pentru a evalua eficacitatea acestei terapii combinate la pacienţii umani.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
Satisfacerea unei cereri urgente în tratamentele pentru cancerul de vezică urinară
În ciuda progreselor recente, cistectomia este încă principalul tratament pentru pacienţii cu cancer vezical invaziv muscular, explică Mendelsohn, profesor de ştiinţe urologice, patologie şi biologie celulară şi genetică şi dezvoltare la Institutul de Nutriţie Umană, din cadrul la Universităţii Columbia.
„Mai recent, avem aprobarea inhibitorilor punctelor de control - dar aceştia funcţionează doar pe un procent de tumori. Avem nevoie de mai multe căi de tratament”, a specificat ea într-un comunicat.
Cancerul de vezică urinară este a şasea cea mai frecventă formă de cancer în Statele Unite, cu peste 83.000 de cazuri noi şi 16 800 de decese pe an. Majoritatea cancerelor de vezică urinară sunt non-musculare invazive, ceea ce înseamnă că nu au atins încă peretele muscular al vezicii urinare, şi au un prognostic bun.
Cu toate acestea, până la 20% dintre cancerele de vezică urinară noninvazive din punct de vedere muscular pot evolua spre cancer de vezică urinară invaziv din punct de vedere muscular, care are o rată de supravieţuire generală de cinci ani de aproximativ 50%. Deşi evoluţia metastatică nu este frecventă, aceasta este aproape întotdeauna fatală.
De la începutul anilor 2000, tratamentul standard pentru cancerul vezical invaziv muscular a fost chimioterapia neoadjuvantă urmată de intervenţie chirurgicală, uneori cu adăugarea radioterapiei.
În ultimii câţiva ani, mai mulţi inhibitori ai punctelor de control imunitar, care acţionează prin eliberarea unei frâne naturale asupra celulelor T imune ale organismului, au fost aprobaţi de Food and Drug Administration (FDA) din SUA. Aceste medicamente de imunoterapie oferă o altă opţiune unor pacienţi - aproximativ 20% dintre cei cu boală avansată şi metastatică vor beneficia -, însă ratele de răspuns sunt încă prea scăzute.
O nouă terapie pentru anihilarea şi ameliorarea tumorilor
Laboratorul HICCC a decis să adopte o abordare diferită, folosind o combinaţie de medicamente care a demonstrat potenţial pentru cancerul de sân.
Studiile pe şoareci au demonstrat că rosiglitazona plus trametinib împiedică atât creşterea tumorilor, cât şi metastazele, transformând celulele invazive ale cancerului de sân în celule grase. Rosiglitazona activează PPARG, un factor de transcripţie care activează această trans-diferenţiere, iar trametinib stimulează semnalizarea PPARG în tumoră.
În loc să treacă de la celule tumorale la celule grase, în cancerul de vezică urinară invaziv muscular, terapia combinată a transformat celulele tumorale într-un subtip mai benign. Spre deosebire de tumorile bazale/scuamoase, tumorile luminale au în general un prognostic mai bun şi pot răspunde mai favorabil la anumite tratamente.
„În cancerul de vezică urinară, există două subtipuri moleculare. Tumorile luminale cresc în lumenul vezicii urinare şi sunt relativ benigne”, explică Mendelsohn. „Dar tumorile bazale/scuamoase cresc în muşchi şi pot face metastaze, astfel încât acestea sunt mult mai periculoase”.
Cercetătorii au folosit modele de şoareci de cancer vezical invaziv muscular autohton, ceea ce înseamnă că tumorile evoluează din celulele normale ale unui organism viu. Spre deosebire de tumorile transplantate, modelele de şoareci autohtoni reproduc cursul natural al progresiei tumorale, de la iniţierea tumorii până la metastaze. La şoarecii trataţi cu rosiglitazonă plus trametinib, dimensiunea tumorilor a scăzut în medie cu 91%, iar în majoritatea cazurilor, tumorile reziduale nu au fost detectabile.
„Atunci când administrăm animalelor doar rosiglitazonă sau tremetinib, încetinim creşterea tumorilor, dar nu scăpăm de ele”, spune ea. „Dar dacă administrăm cele două medicamente împreună timp de o lună, inducem apoptoza după aproximativ o săptămână, iar apoi ceea ce a mai rămas din tumoră trece de la fenotipul bazal/scuamos la fenotipul luminal”.
Rezultatele sugerează că aceste terapii - care sunt ambele aprobate şi în Uniunea Europeană, rosiglitazona pentru diabetul zaharat de tip 2 şi tremetinib pentru cancere, inclusiv melanom, cancer pulmonar fără celule mici şi cancer tiroidian - ar putea fi investigate în continuare pentru tratamentul pacienţilor cu cancer de vezică urinară bazal/scuamos invaziv muscular.
„Ar trebui să ajustăm dozele şi să ne dăm seama care este timpul minimum pe care îl putem trata la om”, spune Mendelsohn. „Dar, în cele din urmă, sper că vom putea adapta această terapie combinată la un fel de studiu clinic în viitorul apropiat”.
Foto: Tumori într-o secţiune de cancer vezical invaziv muscular netratat (stânga) vs. secţiune tratată cu rosiglitazonă şi trametinib care prezintă cu 91% mai puţine tumori (dreapta). Credit: Universitatea Columbia, septembrie 2024.