O nouă abordare pentru distrugerea tumorilor canceroase, identificată de cercetători

O nouă abordare pentru distrugerea tumorilor canceroase, identificată de cercetători

Cercetătorii israelieni au identificat o nouă metodă de a elimina tumorile canceroase, chiar şi a celor rezistente la imunoterapie, a anunţat miercuri Universitatea Tel Aviv (TAU).

O tehnologie de pionierat a cercetătorilor medicali de la TAU a permis descoperirea unui mecanism cancerigen care împiedică sistemul imunitar să atace tumorile. Cercetătorii au fost surprinşi să constate că inversarea acestui mecanism stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase, chiar şi în cazul tipurilor de cancer considerate rezistente la formele predominante de imunoterapie.

Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, cercetătorii TAU descriu un mecanism al cancerului care împiedică sistemul imunitar să atace tumorile.

Laboratorul TAU a constatat că inversarea acestui mecanism stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase, chiar şi în tipuri de cancer considerate rezistente la formele predominante de imunoterapie.

În cadrul studiului, cercetătorii au investigat modul în care expunerea la radiaţii ultraviolete (UV) suprimă sistemul imunitar şi au urmărit să aplice descoperirile lor la cancer.

„Totul s-a întâmplat prin coincidenţă. Laboratorul nostru studiază atât cancerul, cât şi efectele radiaţiilor ultraviolete (UV) de la soare asupra pielii şi corpului - ambele fiind cunoscute pentru suprimarea sistemului imunitar. Cancerul suprimă apropierea de celulele imunitare, iar radiaţiile solare suprimă sistemul imunitar al pielii. În timp ce, în majoritatea cazurilor, cercetătorii în domeniul cancerului din întreaga lume, se concentrează asupra tumorii şi caută mecanisme prin care cancerul inhibă sistemul imunitar, aici am propus o abordare diferită: investigarea modului în care expunerea la UV suprimă sistemul imunitar şi aplicarea rezultatelor noastre la cancer. Descoperirea acestui mecanism care inhibă sistemul imunitar deschide noi căi pentru terapii inovatoare”, a declarat într-un comunicat prof. Carmit Levy, care a condus cercetarea.

Utilizarea luminii solare pentru a suprima bolile autoimune ale pielii - atunci când sistemul imunitar al pielii reacţionează excesiv - este cunoscută de ani de zile.

Fototerapia este practic aplicarea de radiaţii UV pentru tratarea pacienţilor cu boli autoimune, cum ar fi psoriazisul, vitiligo şi altele, deoarece, în cele din urmă, UV suprimă sistemul imunitar al pielii.

Atunci când pielea noastră este expusă la radiaţiile UV de la soare, sistemul nostru imunitar reacţionează imediat: vasele de sânge se dilată, ADN-ul este reparat ori de câte ori este posibil, iar celulele cu mutaţii sunt identificate şi eliminate. În acelaşi timp, este activat şi un sistem de control puternic, cu numeroase frâne, pentru a preveni supra-activitatea.

Cercetătorii au examina acum modificările cutanate induse de expunerea la UV, utilizând un model de şoarece, şi au constatat în mod neaşteptat o creştere semnificativă a nivelului proteinei Ly6a.

Ei au constatat că, după expunerea la radiaţii UV, celulele T ale sistemului imunitar, care joacă un rol esenţial în combaterea cancerului, încep să exprime niveluri ridicate ale proteinei Ly6a.

Echipa a concluzionat că Ly6a serveşte ca o frână prin care UV inhibă sistemul imunitar pentru a preveni supra-activitatea şi că, prin eliberarea acestei frâne, se poate relua activarea optimă a sistemului imunitar.

În continuare, echipa a tratat cancerul cu anticorpi Ly6a, rezultând o reducere semnificativă a tumorii. Mai mult, cancerele rezistente la tratamentele cunoscute au răspuns substanţial la anticorpii Ly6a.

Imunoterapia a revoluţionat tratamentul cancerului, spune prof Carmine. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre pacienţi nu răspund la tratamentul predominant în prezent - proteina PD1.

„Am descoperit o nouă proteină, Ly6a, şi am constatat că anticorpul acesteia a eradicat tumorile la modelele animale pe care le-am folosit - chiar şi pe cele rezistente la terapia PD1. În prezent, lucrăm pentru a transpune descoperirile noastre într-un medicament pentru pacienţii cu cancer uman, în speranţa de a oferi un nou tratament eficient”, a adăugat cercetătorul.

UAT a remarcat că această descoperire poate conduce la noi medicamente eficiente împotriva cancerului, bazate pe îmbunătăţirea răspunsului sistemului imunitar.

viewscnt