Un studiu american a analizat populaţia adultă tânără, definită ca având între 18 şi 50 de ani, care a suferit un AVC (accident vascular cerebral). Datele arată că adulţii tineri suferă de AVC cu ocluzie a vaselor mari despre care se credea că apar la adulţii mai în vârstă, iar majoritatea au rezultate bune dacă ajung la timp la urgenţă pentru a primi tratament.
O nouă cercetare care va fi publicată în numărul din decembrie al revistei medicale Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases confirmă faptul că AVC-urile despre care se credea că se produc la adulţii în vârstă sunt posibile şi la populaţia tânără (definită ca având între 18 şi 50 de ani).
AVC ischemice acute cu ocluzie a vaselor mari (LVO-AIS) sunt considerate a fi cele mai debilitante accidente vasculare cerebrale care apar din cauza blocării arterelor cerebrale mari, de obicei din cauza cheagurilor de sânge sau a acumulării de plăci.
De obicei, se consideră că LVO-AIS apare la adulţii în vârstă, având în vedere că acestea prezintă factori de risc pentru ocluziile vaselor mari.
Cu toate acestea, noi cercetări confirmă faptul că populaţia tânără poate avea factori de risc pentru aceste tipuri de AVC cu ocluzie a vaselor mari şi poate suferi de LVO-AIS în proporţii similare cu adulţii în vârstă.
Testarea şi consultarea periodică a unui medic primar sunt esenţiale pentru prevenirea riscului de AVC.
Datele arată că adulţii tineri suferă de AVC cu ocluzie a vaselor mari la fel ca adulţii mai în vârstă, iar majoritatea au rezultate bune dacă ajung la timp la urgenţă şi sunt trataţi cu tromboliză IV şi trombectomie.
Studiul a analizat populaţia adultă tânără care a suferit un accident vascular cerebral, în timp ce majoritatea studiilor au avut în vedere adulţii mai în vârstă atunci când au analizat populaţiile de pacienţi.
Clinica americană din Cleveland a analizat peste 1.200 de pacienţi adulţi tineri din 2017 până în 2021 în Ohio. Din acest grup, aproape 20 % au avut AVC ischemice cu ocluzie a vaselor mari, accidente vasculare cerebrale foarte asemănătoare cu cele ale adulţilor mai în vârstă.
Jumătate dintre pacienţi nu au beneficiat de nicio intervenţie, în timp ce 25% dintre aceştia nu au beneficiat de nicio intervenţie promptă deoarece au ajuns la spital prea târziu. Dacă ar fi ajuns mai devreme, ar fi putut fi eligibili pentru tromboliza IV şi, eventual, pentru trombectomie.
„Această cercetare ne ajută să creştem gradul de conştientizare cu privire la recunoaşterea timpurie a simptomelor unui AVC la adulţii tineri şi la faptul că obţinerea unui tratament prompt este esenţială pentru a obţine rezultate bune”, a declarat miercuri dr. Abbas Kharal, neurolog la Centrul Cerebrovascular al clinicii din Cleveland Clinic într-un comunicat.
Autorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica barierele cu privire la motivul pentru care adulţii tineri întârzie să solicite tratament pentru AVC, mai ales atunci când pot avea rezultate mai bune decât adulţii mai în vârstă dacă sunt trataţi prompt.
„Mulţi oameni încă se gândesc la AVC ca la un eveniment care se întâmplă în rândul populaţiei în vârstă, dar nu este ceea ce vedem în practica curentă”, spune medicul.
Potrivit acestuia, populaţia tânără se confruntă cu factori de risc similari, care trebuie abordaţi prin controale clinice de rutină.
Dr. Kharal a declarat că pacienţii adulţi tineri din acest studiu au suferit AVC cu ocluzia vaselor mari din cauza formării cheagurilor de sânge sau a plăcilor, factori care sunt de obicei consideraţi la adulţii mai în vârstă, pe lângă alte cauze, inclusiv boli arteriale şi probleme cardiace.
Studiile în curs de desfăşurare la Clinica Cleveland analizează mai detaliat cauzele AVC ischemice de ocluzie a vaselor mari la adulţii tineri.
Specialiştii îndeamnă adulţii tineri să recunoască simptomele unui AVC şi să solicite asistenţă medicală imediată atunci când se confruntă cu noi deficite neurologice.
Autorii subliniază importanţa depistării factorilor de risc de AVC şi a controlului pentru aceşti factori de risc, care poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral la adulţii tineri.