Toxoplasma gondii este un parazit microbian care infectează oamenii şi care are nevoie de pisici pentru a-şi finaliza întregul ciclu de viaţă. O nouă cercetare publicată pe 20 august în revista PLOS Biology arată de ce: faza sexuală a ciclului de viaţă a parazitului necesită acid linoleic, un nutrient care se găseşte la niveluri ridicate doar la feline, deoarece pisicile nu au o enzimă esnţială pentru desompunerea acestuia.
Constatarea, făcută de Bruno Martorelli Di Genova şi Laura Knoll, de la University of Wisconsin-Madison, este de esenţială pentru dezvoltarea de tratamente care să reducă răspândirea parazitului de la pisici la oameni şi de asemenea, prezintă o oportunitate de a evita utilizarea pisicilor pentru a cerceta toxoplasmoza.
Toxoplasma poate trăi asexuat la orice mamifer, inclusiv la oameni. Dar formează gameţi (celule sexuale) doar la pisici, o situaţie cunoscută de mult timp, dar al cărei motiv nu a fost înţeles până acum.
Autorii au bănuit că ceva lipsea atunci când reproduceau infecţiile în vitro şi nu observau dezvoltarea sexuală a parazitului.
Se ştie că ciupercile necesită acid linoleic pentru dezvoltarea sexuală. Pentru a testa nevoia Toxoplasmei pentru această lipidă, cercetătorii au generat organoide intestinale de pisică - în modele tridimensionale care împărtăşesc mai multe proprietăţi esenţiale cu intestinele reale - şi au arătat că acidul linoleic era necesar pentru reproducerea sexuală a parazitului, scrie sciencedaily.com.
Pisicile nu au o enzimă numită delta-6-desaturaza, care catalizează conversia acidului linoleic în acid arahidonic, ceea ce duce la nivelurile deosebit de mari de acid linoleic în intestinul pisicii, ce nu există şi la alte mamifere.
Ulterior cercetătorii au completat dieta şoarecilor de laborator cu acid linoleic şi au adăugat un inhibitor specific al enzimei şi au constatat că Toxoplasma îşi putea completa faza sexuală a ciclului său de viaţă şi în intestinul de şoarece.
Toxoplasma este principala cauză a bolilor transmise prin alimente potrivit centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA. Cea mai comună cale de infecţie pentru om este prin consumul de carne crudă contaminată. Litiera pisicii, poate fi de asemenea o sursă de infecţie cu Toxoplasma chiar şi la 24-48 de ore după ce a fost curăţată.
Toxicoplasmoza congenitală poate avea consecinţe potenţial grave asupra copilului nenăscut.
O mai bună înţelegere a ciclului de viaţă a parazitului ce rezultă din acest studiu poate duce la producerea de vaccinuri care ar putea inhiba reproducerea sexuală a Toxoplasmei sau la transmiterea acesteia la animale.