O nouă metodă de depistare timpurie a fibrilaţiei atriale, bazată pe inteligenţa artificială, a fost dezvoltată în SUA

O nouă metodă de depistare timpurie a fibrilaţiei atriale, bazată pe inteligenţa artificială, a fost dezvoltată în SUA

O echipă de cercetători din Statele Unite a descoperit o nouă metodă de diagnosticare, bazată pe inteligenţa artificială, a fibrilaţiei atriale, o afecţiune comună care se manifestă prin bătăi neregulate ale inimii.

Cercetătorii consideră că descoperirea este încă este în stadiu timpuriu, însă ar putea duce la o detectare mai rapidă şi mai uşoară a bolii .

Astfel, descoperirea i-ar putea ajuta pe pacienţi să aibă parte la timp de tratamentul potrivit, salvând vieţi. Descoperirile sunt publicate în "The Lancet".

Fibrilaţia atrială afectează una dintr-un milion de persoane din Regatul Unit şi creşte riscul de accident cerebral şi probleme cardiace pe termen lung. Este relativ uşor de diagnosticat atunci când inima bate neregulat, dar nu şi atunci când revine la normal.

Este posibil ca analiza computerizată dezvoltată de cercetătorii de la Mayo Clinic din SUA să fi identificat semne ce indică anormalităţi anterioare.

Printre simptomele ce caracterizează fibrilaţia atrială sunt palpitaţiile cardiace sesizabile când inima bate neregulat, bătăti foarte rapide ale inimii, peste 100 pe minut, dar şi oboseala şi capabilitatea mai slabă de a face sport, senzaţia de sufocare, senzaţia de leşin, şi durerea în piept. Modul în care bate inima în fibrilaţie atrială reduce performanţele şi eficienţa inimii.

Cu toate acestea uneori fibrilaţia atrială nu cauzează simptome, iar o persoană ce are fibrilaţie poate să nu îşi dea deloc seama că bătăile sale cardiace sunt neregulate.

În prezent, atunci când testele - numite electrocardiograme - nu găsesc ritmuri anormale - doctorii pot ruga pacienţii să treacă printr-o monitorizare cardiacă pe un termen mai lung.

Dar, în schimb, analiza computerizată a căutat ceea ce doctorii au crezut că sunt semne subtile ale unor ritmuri cardiace anterioare neregulate - inclusiv cicatrici ale inimii, ce nu pot fi detectate de ochiul uman din rezultatele testelor.

Analiza computerizată a analizat testele efectuate asupra a aproape 181.000 de pacienţi între 1993 şi 2017. Toţi erau pacienţi care la început au avut rezultate normale ale testului.

Noua metodă de analiză a identificat corect diagnosticul subsecvent din rezultatul testului normal în 83% din cazuri.

Dr. Paul Friedman, de la Mayo Clinic, a declarat pentru bbc.com că "metoda a arătat un potenţial real. Este ca şi cum ne-am uita la ocean şi am fi capabili să spunem că ieri au fost valuri mari".

Dar echipa a spus că acum noua metodă trebuie testată mai mult pentru a vedea dacă poate fi adoptată că o metodă de dignosticare standard.

viewscnt