O nouă metodă de depistare timpurie a lupusului, descoperită de cercetători din SUA

O nouă metodă de depistare timpurie a lupusului, descoperită de cercetători din SUA

Noi studii realizate în Statele Unite asupra lupusului eritematos sistemic (LES), o boală autoimună, au dus la descoperirea unor indicii despre originea acestei maladii încă puţin înţelese.

Oamenii de ştiinţă au observat că la persoanele cu LES, semnalele de expansiune şi de activare a activităţii celulelor B apar într-o etapă anterioară a diferenţierii celulelor, lucru necunoscut până acum.

La persoanele cu LES, celulele B - parte a sistemului imunitar - sunt anormal activate. Acest lucru le face să producă anticorpi care reacţionează împotriva propriilor ţesuturi, provocând o varietate de simptome, cum ar fi oboseală, dureri articulare, erupţii cutanate şi probleme la rinichi.

Oamenii de ştiinţă de la Emory University au reuşit să descopere că la persoanele cu LES, semnale care conduc la expansiunea şi de activarea celulelor B sunt prezente într-un stadiu incipient de diferenţiere şi au reuşit să identifice modele de activitate genetică care ar putea fi utilizate ca biomarkeri pentru dezvoltarea bolii.

"Datele noastre indică o semnătură a bolii în toate subseturile de celule, şi, important, la celulele B mature neactivate, ceea ce arată că aceste celule sunt expuse la semne de inducţie a bolii", scriu autorii în concluziile studiului, citate de sciencedaily.com.

Pentru efectuarea studiului cercetătorii au analizat mostre de sânge de la 9 femei cu LES şi 12 sănătoase. Ei au sortat celulele B în subseturi, apoi au analizat ADN-ul celulelor B şi au analizat tiparele activităţii genei. Echipa a observat anterior că persoanele cu LES au o expansiune şi o activare a celulelor B naive, mai ales în timpul puseelor de criză ale bolii, perioade în care simptomele maladiei sunt mult mai intense.

Prin examinarea parametrilor epigenetici - a trăsăturilor moştenite care nu sunt codificate în secvenţa ADN şi a tiparelor activităţii genetice, cercetătorii au putut depista semne de activare în celulele "naive" aflate în repaus, care preced apariţia celulelor naive activate.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că celulele naive aflate în repaus sunt stimulate prin căi specifice ale receptorilor. Descoperirea oferă o importantă oportunitate pentru " a înţelege declanşatorii antigenici timpurii".

Totodată cercetătorii au reuşit să identifice şi reţelele de reglementare care generează fenotipul bolii în celulele B ale pacienţilor cu LES. Împreună, aceste rezultate deschid noi căi pentru investigaţii viitoare şi intervenţii terapeutice.

viewscnt