O nouă metodă de detectare directă a celulelor tumorale din sânge, dezvoltată în China

O nouă metodă de detectare directă a celulelor tumorale din sânge, dezvoltată în China

O nouă metodă dezvoltată de cercetători din China identifică celulele tumorale circulante direct în mostrele sanguine, fără a mai fi necesară îmbogăţirea sângelui.

Celulele tumorale ce circulă în sânge sunt markeri pentru detectarea timpurie şi prognosticul cancerului.

Detectarea acestor celule este provocatoare din cauza rarităţii lor. În datele publicate jurnalul "Angewandt Chemie", o echipă coordonată de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare din Fujian, parte a Academiei Chineze de Ştinţă a anunţat dezvoltarea unei metode ultrasensibile pentru detectarea directă a celulelor tumorale circulante în mostre de sânge.

Noua procedură se bazează pe măsurarea fluorescentă amplificată, sincronizată a ionilor luminiscenţi ai lantanidelor din nanoparticule ce se leagă specific de celule tumorale.

Tehnicile convenţionale pentru detectarea celulelor tumorale circulante necesită o îmbogăţire complicată înaintea detectării, deoarece o mostră de 10 milioane de celule sanguine conţine în jur de o celulă tumorală.

Prin contrast, noua metodă dezvoltată de cercetători funcţionează trecând peste pasul de îmbogăţire şi detectează direct celulele tumorale circulante în mostrele sanguine.

Tehnica este bazată pe "fotoluminiscenţa rezolvată în timp sporită prin dizolvare" şi utilizează nanoparticule fluorescente făcute din complex de lantanide, realizat în special din europiu, conform sciencedaily.com.

Prima dată, cercetătorii au produs anticorpi împotriva moleculei de adeziune a celulei epiteliale (o glicoproteină prezentă în numere foarte ridicate la suprafaţa multor celule tumorale şi care acţionează ca un marker pentru diagnosticul cancerului). Aceşti anticorpi au fost aplicaţi ca o pătură a microplăcilor, ceea ce a cauzat ca celulele tumorale din mostra de sânge să rămână blocate în timp ce alte componente erau înlăturate.

Oamenii de ştiinţă au acoperit nanoparticulele ce conţineau europiu cu aceiaşi anticorpi. Acest lucru a făcut ca multe nanoparticule, adăugate în soluţie, să se lege specific de celulele tumorale. Un "dezvoltator" adăugat subsecvent a dizolvat nanoparticulele, eliberând ioni de europiu. Aceştia au fost legaţi imediat şi închişi de alte componente ale soluţiei dezvoltatoare. Acest lucru a rezultat în amplificarea fluorescenţei.

Alt avantaj esenţial al acestei metode este că ionii de europiu sunt fluorofori cu viaţă lungă ce continuă să lumineze pentru câteva microsecunde după excitarea cu lumină. Pentru că măsurătorile sunt sincronizate, este posibilă începerea măsurătorii cu întârziere. Semnalele din fundal cauzate de autofluorescenţa componentelor celulelor continuă pentru câteva nanosecunde, apoi dispar după începerea măsurătorii. Acest lucru creşte sensibilitatea măsurătorii, permiţând cercetătorilor să detecteze o singură celulă tumorală per microplacă.

Testele cu mostre de sânge de la pacienţii cu cancer au înregistrat doar 10 celule per mililitru de sânge. 14 din 15 pacienţi cu cancer au fost identificaţi corect prin această nouă metodă, iar numărul celulelor tumorale din mostre s-a corelat puternic cu stadiul cancerului fiecărui pacient.

viewscnt