O nouă metodă de diagnosticare timpurie a Alzheimer cu ajutorul unei analize de sânge, dezvoltată în SUA

O nouă metodă de diagnosticare timpurie a Alzheimer cu ajutorul unei analize de sânge, dezvoltată în SUA

O nouă metodă bazată pe o analiză de sânge, dezvoltată de o echipă de cercetători din Statele Unite, poate identifica cu acurateţe persoanele ce urmează să dezvolte boala Alzheimer înainte de apariţia simptomelor, ceea ce ar putea ajuta la progresul cercetărilor pentru dezvoltarea de noi tratamente.

Oamenii de ştiinţă americani au fost capabili să folosească nivelurile unei proteine din sânge pentru a ajuta la prezicerea formării acesteia în creier.

Experţii din Marea britanie au spus că rezultatele sunt promiţătoare - şi un pas înainte către un test sanguin de încredere pentru Alzheimer pentru a accelera cercetările asupra demenţei.

Alzheimer este cea mai comună cauză a demenţei, ce afectează mai mult de 520.000 de persoane doar în Marea Britanie, majoritatea peste 65 de ani şi milioane de persoane din toată lumea.

În prezent nu există tratamente pentru a vindeca boala.

Cercetătorii au stabilit că în creier se formează grupuri de proteine asociate cu Alzheimer-ul chiar cu 20 de ani înainte ca oamenii să dezvolte pierderile de memorie şi confuzia, caracteristice bolii. Tomografia cu emisie de pozitroni (Pet), costisitoare şi care necesită timp, este în prezent singura metoda pentru a testa acest lucru.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington, din St. Louis, Missouri, au măsurat nivelurile unei proteine, amiloida beta, în sângele de la 158 de adulţi cu vârsta de peste 50 de ani pentru a vedea dacă se potriveau cu nivelurile găsite în scanările cerebreale.

Potrivirea există dar numai în proporţie de 88% - ceea ce nu este suficient pentru un test de diagnostic.

Când cercetătorii au combinat însă această informaţie cu doi alţi factori de risc pentru boală - o vârstă de peste 65 de ani şi persoane cu o variantă genetică numită APOE4 - care măresc de cel puţin trei ori riscul bolii - acurateţea testului de sânge s-a îmbunătăţit la 94%.

Autorul senior al studiului Randall J Bateman, profesor de neurologie, a spus că acest lucru va ajuta la scanarea mai multor persoane, în comparaţie cu scanările costisitoare.

"Acest lucru înseamnă că putem găsi mai eficient participanţi pentru studiile clinice, ceea ce ne va ajuta să găsim mai rapid tratamente ceea ce ar putea avea un impact enorm asupra costului bolii, cât şi asupra suferinţei umane", a spus el, citat de bbc.com.

Participanţii la studii trebuie să aibă schimbări cerebrale cauzate de Alzheimer în stadiu timpuriu - cum ar fi formarea amiloidei - dar să nu aibă încă probleme cognitive, pentru ca oamenii de ştiinţă să poată vedea dacă medicamentele testate chiar pot preveni demenţa cauzată de Alzheimer.

viewscnt