O nouă metodă dezvoltată în SUA foloseşte nanotehnologia pentru a îmbunătăţii chimioterapia

O nouă metodă dezvoltată în SUA foloseşte nanotehnologia pentru a îmbunătăţii chimioterapia

O nouă metodă de a monitoriza concentraţiile chimioterapiei, mai eficientă în menţinerea tratamentelor pacienţilor în perioada terapeutică crucială, a fost dezvoltată de cercetătorii de la Michigan State University şi Stanford University din Statele Unite.

O doză prea ridicată poate ucide celulele şi ţesuturile sănătoase, declanşând mai multe efecte secundare sau chiar decesul pacientului, iar o doză prea mică poate permite celulelor canceroase să revină mai puternice şi mai mortale.

Bryan Smith, profesor asociat de inginerie biomedicală, a creat un proces bazat pe imagistica magnetică cu particule (MPI) ce foloseşte nanoparticule superparamagnetice ca agent de contrast şi sursă de semnale pentru a monitoriza eliberarea substanţelor în corp.

”Este noninvaziv şi ar putea oferi doctorilor o vizualizare imediată cantitativă a modului prin care substanţa este distribuită oriunde în corp. Cu imagistica magnetică cu particule, doctorii vor putea să vadă ce cantitate ajunge direct la tumoare şi o vor putea ajusta iar dacă toxicitatea este o problemă, vor putea furniza o perspectivă asupra ficatului, splinei sau rinichilor şi va minimiza efectele secundare. În acest fel, se vor putea asigura precis că fiecare pacient rămâne în fereastra terapeutică”, a spus Smith, citat de sciencedaily.com.

Pentru a regla sistemul cu nanoparticule superparamagnetice cercetătorii au combinat noua metodă cu Doxorubicin, un medicament chimioterapeutic folosit în mod curent şi l-au testat asupra şoarecilor de laborator. Conform rezultatelor, combinaţia nanocompozită serveşte atât ca un sistem de livrare al medicmentului, cât şi ca analizator al imagisticii magnetice cu particule.

Imagistica magnetică cu particule este o nouă tehnologie de imagistică, mai rapidă decât imagistica tradiţională prin rezonanţă magnetică (MRI) şi are un contrast aproape infinit. În combinaţie cu nanocompozitul, poate ilumina ratele de livrare ale substanţei în tumorile ascunse adânc în organism.

Odată cu degradarea nanocompozitului, acesta începe să elibereze Doxorubicin în tumoare. Simultan, nanogrupul de oxid de fier începe să se dezasambleze, ceea ce declanşează schimbările semnalului imagisticicii magnetice cu particule ceea ce va permite doctorilor să vadă mai precis cantitatea de medicament ce ajunge la tumoare la orice adâncime, se mai arată în concluziile cercetării.

Studiul a arătat că schimbările semnalului imagisticii magnetice cu particule sunt corelate liniar cu eliberarea Doxorubicin cu o precizie de aproape 100%. Acest concept cheie a permis noi tehnologi să monitorizeze eliberarea medicamentului.

Smith a aplicat pentru un brevet pentru procesul inovativ. În plus, componentele individuale ale nanocompozitului au fost deja aprobate de către FDA pentru utilizarea în medicina umană ceea cear putea accelera aprobarea autorităţii pentru noua metodă de monitorizare.

viewscnt