Uciderea celulelor canceroase ale sânului într-un mod care antrenează sistemul imunitar să le recunoască şi să le distrugă ar putea oferi o protecţie de mai lungă durată pacienţilor.
O descoperire în studierea cancerului de sân, publicată în jurnalul Immunity, arată că, determinând celulele canceroase să sufere un proces numit moarte celulară imunogenă, sistemul imunitar este activat şi devine atent la boala din organism.
Pentru a provoca acest tip de moarte celulară, oamenii de ştiinţă de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au vizat o proteină numită RIPK1, care joacă un rol esenţial în ajutarea celulelelor canceroase să supravieţuiască şi să rămână nedetectate în organism.
Echipa de la Centrul de cercetare a cancerului de sân din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului (ICR), a colaborat cu oameni de ştiinţă de la Centrul pentru descoperirea medicamentelor pentru cancer şi de la Centrul pentru degradarea proteinelor din cadrul ICR. Aceştia au utilizat o tehnologie nouă şi inovatoare numită proteoliză ţintită (PROTAC) pentru a distruge cu succes RIPK1 în celulele canceroase. PROTAC sunt o clasă de medicamente cu molecule mici concepute pentru a viza şi degrada proteine specifice din celule.
Degradarea proteinelor ţintite
Printr-un proces cunoscut sub numele de degradarea proteinelor ţintite, PROTAC elimină anumite proteine nedorite din celule care au fost anterior greu de ţintit cu medicamente. În timp ce medicamentele inhibitoare tradiţionale doar blochează funcţia proteinei, acest proces distruge proteina problematică în întregime.
Eliminarea RIPK1 declanşează moartea celulară imunogenă şi mobilizează sistemul imunitar pentru a distruge orice celule canceroase rămase care au evitat tratamentul sau au devenit rezistente la medicamente.
Cercetătorii au demonstrat că ţintirea RIPK1 îmbunătăţeşte activarea sistemului imunitar după tratamentul de radioterapie şi imunoterapie la şoareci, stimulând răspunsul general la tratament şi oferind potenţial o protecţie de mai lungă durată împotriva bolii, deoarece organismul învaţă să recunoască şi să ucidă celulele canceroase.
Aceste rezultate iniţiale sugerează că această abordare ar putea fi eficientă pentru o serie de tipuri diferite de cancer, inclusiv cancerul de sân triplu negativ, care poate fi mai greu de tratat şi este, de asemenea, mai probabil decât majoritatea celorlalte tipuri de cancer de sân să revină sau să se răspândească în termen de cinci ani de la diagnosticare.
„În timp ce toate terapiile urmăresc să ucidă celulele canceroase, făcând acest lucru într-un mod care activează şi sistemul imunitar pentru a detecta şi ucide orice celule canceroase rămase ar putea face tratamentul mai eficient şi ar putea oferi persoanelor un răspuns imunitar de mai lungă durată împotriva cancerului de sân", a declarat într-un comunicat profesorul Pascal Meier, specialist ]n moarte celulară şi imunitate la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.
„Ştim că RIPK1 joacă un rol crucial în a ajuta celulele canceroase să rămână în viaţă şi să evite să fie detectate de sistemul imunitar. Prin utilizarea acestei tehnologii de degradare ţintită a proteinelor, cunoscută sub numele de PROTAC, am reuşit să folosim propriul sistem de reciclare al celulei pentru a degrada şi distruge în mod specific proteina canceroasă RIPK1", a explicat el.
Descoperirile sugerează că ţintirea RIPK1 ar putea îmbunătăţi eficacitatea tratamentelor existente împotriva cancerului şi ar putea proteja persoanele împotriva recidivelor cancerului de sân, prin antrenarea sistemului imunitar pentru a recunoaşte şi distruge celulele canceroase.
„Acest studiu demonstrează în continuare modul în care degradarea proteinelor ţintite poate fi utilizată pentru a ataca cancerul. ICR a fost pionier în această tehnologie inovatoare de ceva timp - şi continuăm să facem acest lucru prin Centrul nostru dedicat pentru degradarea proteinelor", a comentat rezultatele Swen Hoelder, profesor de chimia şi designul medicamentelor, şi şeful departamentului de chimie din cadrul Centrului pentru descoperirea medicamentelor pentru cancer de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.
Potrivit specialiştilor, există multe semne distinctive ale cancerului, inclusiv capacitatea celulelor canceroase de a se sustrage detectării de către sistemul imunitar şi de a rezista uciderii prin tratamente comune, cum ar fi chimioterapia.
Recentele descoperiri ar putea deschide calea pentru tratamente noi, ţintite împotriva cancerului de sân, care au, de asemenea, potenţialul de a oferi un răspuns imunitar de mai lungă durată împotriva bolii.